Η ώρα των Πανελλαδικών πλησιάζει. Οι μαθητές προετοιμάζονται δυναμικά για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις έχοντας περάσει πολλές ώρες μπροστά από βιβλία, στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Μοναδική τους σκέψη αποτελεί η επιτυχής εξέταση στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό αποτελεί την καθημερινότητα χιλιάδων υποψηφίων, θυσιάζοντας τα ξέγνοιαστα χρόνια της εφηβείας, στο βωμό της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναμφίβολα η δυνατότητα εισαγωγής στο πανεπιστημιακό τμήμα επιλογής τους αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για κάθε μαθητή, αφού θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θα έπρεπε όμως, αυτή η διαδικασία να θεωρείται τόσο καθοριστική για το μέλλον των παιδιών; Μήπως θα έπρεπε να δίνονται περισσότερες επιλογές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών;
Σε κάθε περίπτωση, αναγκαίο είναι να διαχειριστούν σωστά τη διαδικασία των εξετάσεων τόσο οι μαθητές, όσο και οι οικογένειές τους και οι καθηγητές τους.
Οι τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις θεωρούνται σημαντικές, αφού οι μαθητές θα ολοκληρώσουν την τελική τους επανάληψη. Αρκετοί πιστεύουν πως η ευφυία και οι γνώσεις αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία για την επιτυχία. Παράλληλα, όμως, απαιτείται οργάνωση, ψυχραιμία, σωστός προγραμματισμός και ορθή διαχείριση άγχους.
Οι οδηγίες που δίνονται στους μαθητές είναι να οργανώσουν σωστά το διάβασμα τους και τις επαναλήψεις τους, ώστε να περιορίσουν το στρες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ζητούν τη βοήθεια των καθηγητών τους, να συζητούν μαζί τους, να οργανώνουν σωστά το πρόγραμμά τους και να λύνουν τις τελευταίες απορίες τους επαναλαμβάνοντας δύσκολα σημεία της ύλης.
Επίσης, οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεχής και εξαντλητική μελέτη δεν φέρνει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα, συχνά, επιτείνει το άγχος, προκαλεί υπερένταση και εμποδίζει την συγκέντρωση περιορίζοντας την πνευματική τους απόδοση.
Πλησιάζοντας στις εξετάσεις οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ως στόχο να διατηρήσουν καλή ψυχολογία και να μην επηρεάζονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε διαδικασία να αναζητούν τμήματα με βάση τις βαθμολογίες που θεωρούν πως μπορεί να γράψουν. Αντίθετα, πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους που είναι η καλύτερη δυνατή βαθμολογία που μπορούν να πετύχουν. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα θα είναι σε θέση να βρουν τις σχολές προτίμησης τους με βάση τα ενδιαφέροντα τους.
Το άγχος αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση, την οποία αν διαχειριστεί κάποιος με σωστή τακτική μπορεί να γίνει δημιουργική. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει η στάση που θα κρατήσει η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος των μαθητών . Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν στο πλευρό τους την οικογένεια τους ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες τους, χαλαρώνοντας και συζητώντας μαζί τους όταν εκείνοι το ζητούν.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημαντικό στάδιο στην ζωή των μαθητών αφού θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τους στόχους που έχουν θέσει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που πρέπει, λοιπόν να θυμόμαστε όλοι, γονείς και δάσκαλοι, είναι ότι χρειάζεται να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας για να στηρίξουμε την πορεία των παιδιών στο δρόμο για την επιτυχία. Ωστόσο αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά , δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αλλά αντίθετα πρέπει να γνωρίζουμε πως η επαγγελματική σταδιοδρομία αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία, την οποία θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ακόμη και με διαφορετικό τρόπο. Εξάλλου η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και σαφώς είναι αδύνατο να καθορίζεται το μέλλον ενός ανθρώπου εξολοκλήρου από μια εξεταστική διαδικασία. Με αγάπη και διακριτικότητα, ας μην ξεχνάμε ότι η αγωνία μας είναι κοινή, ο αγώνας όμως είναι των παιδιών μας, τα οποία είτε θα επιτύχουν τους στόχους τους, είτε θα λάβουν γνώση και εμπειρία από μια διαδικασία στην οποία οι διαγωνιζόμενοι δε διαχωρίζονται σε νικητές και ηττημένους.
Ο κος Λέλες Θανάσης είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Career Gate
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό