Η κ. Elvira Domingo, της EIT Food, στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τις νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα και τις λύσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η EIT Food είναι κοινότητα επιτάχυνσης της καινοτομίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα που στόχο έχει να φέρει νέα νέα προϊόντα ταχύτερα στην αγορά, σύμφωνα με την κ. Domingo. Όπως σημείωσε, υπάρχει συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των οποίων έρχονται κοντά όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Βασίλης Καλαβρουζιώτης: Ενεργειακή διαχείριση κτηρίων και έξυπνοι φορτιστές

Σύμφωνα με την κ. Domingo η πανδημία του Covid ουσιαστικά έδωσε ώθηση στον αγροτικό και διατροφικό τομέα ώστε να υιοθετήσει ταχύτερα νέες τεχνολογίες, τόσο από τους αγρότες όσο και από τις startup του χώρου, ενώ τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν πολλές διαδικτυακές συναντήσεις και είναι πολύ πιο άμεση η επικοινωνία».

Για την Ελλάδα, η κ. Domingo τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας, βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους και τεχνικές καλλιέργειας. «Ακόμη και στη μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων υπάρχει προοπτική καινοτομίας και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Όπως είπε «όλα αποτελούν προκλήσεις και πρέπει να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε, ότι παρά τις δυσκολίες αποδείχθηκε η ανθεκτικότητα του τομέα, με τους αγρότες να συνεχίζουν να παράγουν τα προϊόντα τους. Παρόλα αυτά τόνισε την ανάγκη για περισσότερα βιολογικά προϊόντα και καλύτερη διαχείριση της παραγωγής.

Για το μέλλον των τροφίμων, είπε ότι θα πρέπει μελλοντικά θα πρέπει να αναπτυχθούν τρόφιμα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών, θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην παραγωγή αλλά και ασφάλεια τροφίμων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO