Η κ. Roberta Randerath, Σύμβουλος του Agora Strategy Group φιλοξενήθηκε από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, και μίλησε για τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την κ. Randerath η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν δύο στοιχεία που «τόνισαν» την γεωπολιτική και οικονομική σημασία της Ελλάδας. Όπως είπε, αναβαθμίζεται συνολικά ο ρόλος των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ενώ τόνισε το πόσο σημαντικό έργο είναι ο αγωγός East Med.

Αντα Λυμπεροπούλου: Στο επίκεντρο της τεχνολογίας η Ελλάδα

«Γενικά είμαι αισιόδοξη για την πορεία της περιοχής», είπε η κ. Randerath ενώ υπενθύμισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία των πραγμάτων από τις εκλογές σε Τουρκία (φέτος) και Ηνωμένες Πολιτείες (το 2024).

«Δεν ανησυχούμε για τα ελληνοτουρκικά αλλά πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωση ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε επίπεδο ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης. «Η χώρα θα μπορούσε να καταστεί κόμβος πράσινης τεχνολογίας», είπε τόνισε ότι και στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχουν πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις, η κ. Randerath είπε ότι θα πρέπει να γίνει πιο φιλικό το φορολογικό σύστημα και να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγών στο σύστημα δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε επίσης ότι «πάντα ο γεωπολιτικός παράγοντας είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων».

Σε ερώτημα για τις προβλέψεις της σχετικά με τις ελληνικές εκλογές είπε «μάλλον θα έχετε την ίδια κυβέρνηση» και ότι ο κ. Μητσοτάκης «χρειάζεται μια ισχυρή εντολή, μια ισχυρή κυβέρνηση για να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομία».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι η εστίαση είναι στην εσωτερική συνεργασία και στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News