Για τις προκλήσεις της ψηφιακής τέχνης μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο η διευθύντρια & head curator του MoMUS, Θούλη Μισηρλόγλου, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας Beyond 2023.

To MoMUS (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) είναι στην ουσία μία «ομπρέλα» φορέων, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα.

Beyond 2023: Η τεχνολογία σύμμαχος της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας

Σύμφωνα με την κ. Μισηρλόγλου το τέλος της πανδημίας σήμανε επιστροφή του κόσμου και στα μουσεία. «Πλέον ο κόσμος αναζητά την φυσική επαφή με το αντικείμενο», είπε.

Για τον ρόλο της τεχνολογίας σε σχέση με τα μουσεία, η διευθύντρια του MoMUS είπε ότι «είναι σπουδαίος όσο είναι παντού», ενώ σημείωσε την παρουσίαση του αποτελέσματος της συνεργασίας του MoMUS με τη Cisco που ήταν ένα σύστημα για την ανάλυση της κίνησης των επισκεπτών.

«Η τεχνολογία μετράει δεδομένα και εμείς καλούμαστε βάσει της ανάλυσης που γίνεται να μπορούμε να καθορίσουμε την μορφή των εκθέσεων αλλά και τα έργα τα ίδια», είπε η κ. Μισηρλόγλου.

«Μαθαίνουμε τι είναι τελικά δημοφιλές και ορίζουμε ακόμη και την χωροταξία των εκθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ρόλο ακόμα και μέσα σε έργα εκθέσεων του MoMUS.

Η κ. Μισηρλόγλου σημείωσε ότι στόχος του μουσείου είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και η ποιοτική εξέλιξή του. Σε ερώτημα για τους πόρους, είπε ότι απλά «δεν υπάρχουν, χρεαζόμαστε πόρους» ενώ σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύ «ριγμένη» σε επίπεδο πόρων σε σχέση με την Αθήνα, τόσο από ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο.

Τέλος, σε ερώτημα για το κριτήριο επιλογής των έργων είπε ότι «τα κριτήρια καθορίζονται από τους στόχους της καλλιτεχνικής διεύθυνσης» ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το κριτήριο για το MoMUS έχει να κάνει με την κοινωνική αλλαγή, δηλαδή ένα ισχυρό αποτύπωμα στην εμπειρία του επισκέπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond
Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα
Beyond |

Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον με ρομπότ; - Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα

Για το πώς η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού, μίλησε το ανθρωποειδές ρομπότ στην έκθεση Beyond

Beyond 2024 – Μιχάλης Μπλέτσας: Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παραπληροφόρηση
Beyond |

Μιχάλης Μπλέτσας (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας): Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παραπληροφόρηση

«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς»