Μόνο πέντε συναλλαγές που αφορούν ξένες εταιρείες που πωλούν περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία από τον Οκτώβριο αφορούσαν πληρωμές σε μη κατοίκους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ρωσίας, υποβαθμίζοντας τον αντίκτυπο τέτοιων συμφωνιών στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών μέχρι τους λιανοπωλητές μόδας, χιλιάδες εταιρείες διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία πέρυσι καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία.

Κάποιοι κατάφεραν να διαπραγματευτούν γρήγορες εξόδους, συχνά πουλώντας με τεράστιες εκπτώσεις ή παραδίδοντας τα κλειδιά στην τοπική διαχείριση.

Ο Ρώσος dealmaker που πλούτισε από την φυγή των ξένων πολυεθνικών

Λίγα μικρά deals

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περίπου 200 συμφωνίες είχαν ολοκληρωθεί μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2023, με μόλις το 20% αυτών να αφορούν μεγάλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εκείνες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο αντίκτυπος των ξένων επενδυτών που πωλούν τις θυγατρικές τους στη Ρωσία δεν είναι σημαντικός σε οικονομική κλίμακα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πούτιν: Μεγάλες ζημίες υφίστανται οι εταιρείες που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά

Η τράπεζα υποβάθμισε τον αντίκτυπο της φυγής των δυτικών επιχειρήσεων στην αγορά συναλλάγματος όταν το ρούβλι υποχώρησε στις αρχές Απριλίου, αλλά το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εισαγάγει ένα μηνιαίο ανώτατο όριο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Ιούνιο για να αγοράσουν οι κάτοικοι ξένου νομίσματος προκειμένου να διευθετήσουν τέτοιες συμφωνίες.

«Ο μεγάλος όγκος αγορών συναλλάγματος που απαιτούνται για τον διακανονισμό συναλλαγών, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος, επομένως συνιστάται στους αγοραστές να κατανέμουν ομοιόμορφα τις αγορές συναλλάγματος». είπε η κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα συμμετέχει σε μια κυβερνητική επιτροπή που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις, η οποία δίνει έγκριση για συναλλαγές και έχει απαιτήσει από τις εταιρείες που αποχωρούν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση τουλάχιστον 50%.

Η Επιτροπή επιδιώκει να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δίνοντας προτεραιότητα σε αγοραστές με σχετική εμπειρία στον κλάδο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Πολλές εταιρείες που αποσύρουν έχουν συμπεριλάβει ρήτρες επαναγοράς, κάτι που η κεντρική τράπεζα είπε ότι βοήθησε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς διακοπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή