Να μην ακολουθήσει (ακόμα) την τάση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για άνοιγμα σε ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς αποφάσισε η DFL, ο οργανισμός επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Γερμανίας.

Γερμανία: Αρνητική ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Σε ύφεση η οικονομία

Οι αθλητικοί σύλλογοι που συναπαρτίζουν την DFL, συμπεριλαμβανομένων ομάδων των οποίων οι οπαδοί έχουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, όπως η St Pauli του Αμβούργου της οποίας οι οπαδοί είναι συνδεδεμένοι με την πανκ σκηνή της πόλης, αποφάσισαν να μην εγκρίνουν το σχέδιο πώλησης των δικαιωμάτων της Bundesliga σε ιδιώτες επενδυτές, κίνηση που εκτιμάται ότι θα απέφερε στην DFL έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στους ιδιώτες επενδυτές που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν τα δικαιώματα είναι η CVC Capital Partners, η Blackstone και η Advent International. Οι επικριτές της συμφωνίας, όμως, φοβήθηκαν ότι μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε κυρίως τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος, ενώ θα οδηγούσε στην εισροή αδίστακτων επενδυτών.

Η «ποδοσφαιρική παγκοσμιοποίηση»

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Francois Godard, αναλυτής μέσων ενημέρωσης στην Enders Analysis, «είναι σαφές ότι η Bundesliga είναι απρόθυμη να μπει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα παγκοσμιοποίησης, όπου οι σύλλογοι κινδυνεύουν να ξεριζωθούν από την πόλη τους. Αυτό μπορεί να είναι λογικό, αλλά για να είναι επιτυχημένο απαιτεί εγχώριες μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Bundesliga, να γίνει πιο συναρπαστική και λιγότερο προβλέψιμη».

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εισροή επενδύσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μεγάλο μέρος τους έχει κατευθυνθεί στη βρετανική Premier League, η οποία έχει συνάψει σειρά συμφωνιών μετάδοσης ενώ έχει επιτρέψει μια φιλελεύθερη δομή ιδιοκτησίας που έχει προσελκύσει, όπως σημειώνει το Bloomberg, εγχώριους δισεκατομμυριούχους, αμερικανικές εταιρείες και κροίσους των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου.

«Τα χρήματα του Αμπού Ντάμπι βοήθησαν τη Μάντσεστερ Σίτι να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση, με την ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα πέντε φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Η Newcastle United προκρίθηκε αυτή την εβδομάδα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων, το Champions League, στη δεύτερη μόλις σεζόν της υπό την ιδιοκτησία της Σαουδικής Αραβίας. Ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital ένωσε τις δυνάμεις του με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τοντ Μπόλι για την εξαγορά πέρυσι της λονδρέζικης Chelsea FC ύψους 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών (5,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς», αναφέρεται.

Γερμανία: Μια «καθυστερημένη αγορά»

Στη Γερμανία όμως, οι αυστηροί κανόνες ιδιοκτησίας έχουν κρατήσει τους ξένους επενδυτές σε μεγάλο βαθμό μακριά. Οι σύλλογοι της χώρας έχουν παραπονεθεί ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό για παίκτες με συλλόγους της Premier League αλλά και την Παρί Σεν Ζερμέν, της οποίας η χρηματοδότηση από το Κατάρ βοήθησε στην προσέλκυση των σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ. Από τις γερμανικές ομάδες, μόνο η Μπάγερν έχει καταφέρει να κερδίσει το Champions League από την αρχή της χιλιετίας, σηκώνοντας το τρόπαιο τρεις φορές. Τρεις αγγλικοί σύλλογοι μοιράζονται πέντε νίκες, ενώ η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει έξι τίτλους μόνη της.

Η Enders Analysis χαρακτήρισε σε πρόσφατη έκθεσή της τη Γερμανία ως «καθυστερημένη αγορά», με τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις να μειώνονται κατά 7% για την περίοδο 2021-25 σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο. Η Premier League των 20 ομάδων αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, έναντι 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 18 μέλη της κορυφαίας κατηγορίας της Bundesliga, σύμφωνα με τον Stefan Ludwig, επικεφαλής του ομίλου αθλητικών επιχειρήσεων της Deloitte.

Τι λένε οι υποστηρικτές του «γερμανικού μοντέλου»

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι πάντα αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, όπου οι οπαδοί είναι συνιδιοκτήτες των συλλόγων και ασκούν σημαντική επιρροή στις στρατηγικές αποφάσεις. Η Serie A της Ιταλίας αποχώρησε από μια παρόμοια συμφωνία δικαιωμάτων μετάδοσης μετά από αντιδράσεις των ομάδων, ενώ η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της CVC στην ισπανική LaLiga προκάλεσε επικρίσεις από τα μεγάλα μεγαθήρια FC Barcelona και Real Madrid.

Οι υποστηρικτές του γερμανικού μοντέλου λένε ότι βοήθησε να διατηρηθούν οι μισθοί των παικτών υπό έλεγχο και οι τιμές των εισιτηρίων σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα πρωταθλήματα όπου οι επενδυτές ξόδευαν ελεύθερα, κάτι που οδηγούσε σε διαρκή άνοδο τις τιμές των εισιτηρίων. Στον αντίποδα, η Bundesliga διαθέτει την υψηλότερη προσέλευση στην Ευρώπη, παρά τα πολλά γήπεδα που διαθέτει η χώρα.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, η Ντόρτμουντ και η Μπάγερν ήταν μεταξύ των συλλόγων που υποστήριξαν τη συμφωνία για είσοδο εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, υποστηρίζοντας ότι η Μπουντεσλίγκα χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για να συμβαδίσει με τα αντίπαλα πρωταθλήματα που επεκτείνονται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ο αμερικανός ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οικογένεια Γκλέιζερ, έχει δεχθεί προσφορές της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων λιρών για την ομάδα από επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ και ένας σεΐχης από το Κατάρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport