
Λίγες ημέρες αφότου η Ελλάδα ανακοίνωσε την ανάκτηση εκατοντάδων αρχαιοτήτων από την εταιρεία του βρετανού εμπόρου Ρόμπιν Σάιμς, η δράση του οποίου συνδέεται με δίκτυα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έρχεται αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι ένα εξ αυτών, και συγκεκριμένα ένα αγγείο των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ., είναι κίβδηλο και η γραπτή διακόσμησή του είναι έργο της δεκαετίας του 1990. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το οποίο μάλιστα φέρει την ένδειξη «αποκλειστικό».
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αρχαιολόγου Χρήστου Τσιρογιάννη – επικεφαλής της έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στην έδρα της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο -, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ συμπεριέλαβε την όλπη (ένα είδος οινοχόης) μεταξύ των πολύτιμων αρχαίων αντικειμένων που θα επαναπατριστούν και δηλώνει ότι αν είχαν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ επαρκείς μελέτες θα γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο αγγείο είχε απορριφθεί ήδη ως πλαστό από το 1998.
Ο Τσιρογιάννης χαρακτήρισε την ποιότητα της έρευνας ως «απολύτως ντροπιαστική», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλες τέτοιου είδους εκπλήξεις ανάμεσα στα προσφάτως επαναπατρισθέντα. Ομως, το 1998, ο κορυφαίος μελετητής Ντίτριχ φον Μπότμερ είχε συμπεριλάβει το επίμαχο αγγείο σε εκτενή μελέτη για πλαστογραφημένα «αρχαιοελληνικά» αγγεία με τεχνική που είχε υιοθετηθεί μία πενταετία πριν από τη δημοσίευση του άρθρου του στην αρχαιολογική επιθεώρηση «Minerva». Στην ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι το αγγείο είναι αυθεντικό, όχι όμως και η διακόσμησή του.
«Ο πλαστογράφος δεν συνειδητοποίησε ότι αν το αντικείμενο είχε κατασκευαστεί σε αττικό εργαστήριο κατά την [αρχαιότητα], θα είχε μια πρόσθετη κόκκινη ταινία γύρω από τη μέση του ως μοναδική πινελιά χρώματος. Αυτή η κόκκινη γραμμή εμφανίζεται τώρα κάτω και πέρα από τις φρεσκοπροστιθέμενες φιγούρες, μια παραγνωρισμένη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει το τελικό προϊόν ως σύγχρονη πλαστογραφία», γράφει ο Μπότμερ.
Η απάντηση του ΥΠΠΟ
To υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις ανάκτησης παρανόμως διακινηθεισών αρχαιοτήτων, οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα επί αυτών γίνεται όταν πλέον τα αρχαία βρίσκονται στα ελληνικά μουσεία. Μόνο τότε υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθούν επισταμένως και, εφόσον απαιτηθεί, να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις».


Latest News

Σπάει όλα τα ρεκόρ - Ποιος είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στον κόσμο
Ο λόγος για τον πρώτο σκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι και της Premier League

Από τον Πελέ στον Μέσι, το ποδόσφαιρο ζει το αμερικανικό όνειρο
Οταν οι σταρ του ποδοσφαίρου επιλέγουν τις ΗΠΑ

Παραίτηση... δια αντιπροσώπου - Είναι η νέα τάση στην χώρο εργασίας;
Μία νέα τάση κόντρα στην αυστηρή κουλτούρα της Ιαπωνίας που απωθεί τη δυσαρμονία στον χώρο εργασίας

O Μέσι έχει αρχίσει να... γεμίζει τα ταμεία της Ίντερ Μαϊάμι
Στους ρυθμούς του Αργεντίνου σταρ έχουν αρχίσει να κινούνται στο Μαϊάμι

Το… ναυάγιο με τον Μέσι, φέρνει τον Νεϊμάρ στην «πόρτα» της Μπαρτσελόνα
Ο Νεϊμάρ προτάθηκε στην Μπαρτσελόνα μετά και τη μετακόμιση του Μέσι στο Μαϊάμι

Πωλείται ο επίγειος παράδεισος του Τζέιμς Μπόντ - Χλιδή πέρα από κάθε λογική
Με μόλις… 100 εκατ. δολάρια μπορείτε να κάνετε δικό σας τον παράδεισο των 160 στρεμμάτων

Ο τελικός της οικονομικής ανισότητας αλλάζει την ιστορία
Η νεόπλουτη Σίτι κόντρα στην πνιγμένη στα χρέη Ιντερ σε ένα ματς όπου η λογική πάει περίπατο.

Ο Μέσι λέει αντίο στα πετροδολάρια για την ομάδα του... Μπέκαμ
Πλήγμα στα σχέδια του Ριάντ
![Ροντ Στιούαρτ: Προς πώληση η υπερπολυτελής κατοικία του στο Λος Άντζελες [εικόνες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/3-600x374.jpg)
Ποιος αστέρας της ροκ βγάζει στο «σφυρί» το σπίτι του για 70 εκατ. δολάρια [εικόνες]
Το μεγαλοπρεπές ακίνητο έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Λάντρι

Το greenwashing της FIFA στο Μουντιάλ του Κατάρ
Ποιοι κατηγορούν την ποδοσφαιρική αρχή