Νευρικότητα και εν τέλει αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου αμερικανικού χρέους προκάλεσε κάποια ευφορία, η οποία επισκιάστηκε από τη μίνι πολιτική κρίση στην Ισπανία. Επίσης, οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες, εξαιτίας των αργιών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 0,7%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,20% στις 15.952 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.303 μονάδες.

ΗΠΑ: Η συμφωνία για το χρέος αυξάνει την όρεξη για κίνδυνο

Σε επίπεδο τίτλων, ξεχώρισε ο σουηδικός όμιλος ακινήτων SBB, ο οποίος σημείωσε άνοδο 4,5% μετά την ανακοίνωση ότι διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της εταιρείας ή συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και τομέων. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν βυθιστεί κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, καθώς παλεύει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες αποφάσισε να διαλύσει πρόωρα τη Βουλή και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 23 Ιουλίου, περίπου έξι μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο. Η απόφαση ήρθε μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Σοσιαλιστές στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη χώρα.

A trader looks at computer screens at Madrid’s bourse, Spain, June 29, 2015. European stock markets slid lower on Monday, with southern European banks hit particularly hard, after Greece closed its banks and imposed capital controls. REUTERS/Susana Vera

Το αμερικανικό χρέος και οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς μετά την αρχική συμφωνία, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετή διακομματική υποστήριξη για να περάσει το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, ώστε να αποφευχθεί μια ομοσπονδιακή χρεοκοπία.

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Ρεπουμπλικανός ΜακΚάρθι και ο Μπάιντεν συμφώνησαν το Σάββατο να αποτρέψουν μια οικονομικά αποσταθεροποιητική χρεοκοπία, αναστέλλοντας το ανώτατο όριο χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025. Η συμφωνία πρέπει τώρα να περάσει από το οριακά διχασμένο Κογκρέσο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους στις αρχές Ιουνίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα μπορούσε να ψηφίσει το συντομότερο την Τετάρτη, και να ακολουθήσει η Γερουσία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε το AP.

Ενώ η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους είναι πιθανό να κατευνάσει τη νευρικότητα της αγοράς, οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις οικονομικές προοπτικές και την πορεία των επιτοκίων. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμενόταν ευρέως να διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και να εξετάσουν πότε θα κάνουν στροφή στη νομισματική τους σύσφιξη, τα πρόσφατα στοιχεία περιπλέκουν την εικόνα και για τις τρεις.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Απέκρουσε» τους πωλητές

Με αμείωτη ένταση, αλλά και με αρκετές αναταράξεις ενδοσυνεδριακά, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε σήμερα να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, αξιοποιώντας τη μετεκλογική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το κλίμα ανακούφισης παγκοσμίως μετά τη συμφωνία για το όριο του αμερικανικού χρέους. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,25% στις 1.236,20 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 98 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders