
Την απόφασή της να άρει τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που κληρονόμησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξοικονομήσει 180 εκατομμύρια λίρες για τους επαγγελματίες του κρασιού, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Στις 21 Μαΐου, οι Βρετανοί Υπουργοί Εξωτερικών Τροφίμων, Ποτών, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, Thérèse Coffey και Kemi Badenoch, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να μειώσουν δραστικά 400 σελίδες κανονισμών για τον οίνο προκειμένου να μειώσουν το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ηνωμένες Πολιτείες: Υποστήριξη των αμπελουργών για τις κλιματικές επιπτώσεις
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, περίπου δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τον υπολογισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, η κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση διάφορων κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή και την εμπορία κρασιών, ώστε να «αποκομίσει κέρδος 180 εκατ. £ (περίπου 208 ευρώ εκατομμύρια) για τον αμπελοοινικό τομέα του Η.Β.». Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν θέματα όπως η επισήμανση, οι ποικιλίες σταφυλιού, η συσκευασία και η μεταποίηση των αμπελοοινικών προϊόντων.

Υβρίδια και υποπροϊόντα για τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών
Εάν οι προτάσεις εγκριθούν μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα ξεκινήσει «σύντομα», στους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν υβρίδια, «πιο ανθεκτικά στις ασθένειες», για να περιορίσουν τις απώλειες που ενδέχεται να υποστούν οι παραγωγοί.
Οι τελευταίοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα να παράγουν και να εμπορεύονται τα υποπροϊόντα της οινοποίησης, «δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εισοδήματος…» και να εμφανίζουν το όνομα μιας ποικιλίας σταφυλιού και ενός τρύγου «χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τις επίπονες διαδικασίες αδειοδότησης που είχε επιβάλει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά τους, οι εισαγωγείς θα εξουσιοδοτούνται όχι μόνο να αναμειγνύουν κρασιά μόλις φτάσουν στη Βρετανία, αλλά και να προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και γλυκαντικές ουσίες και να διαχειρίζονται τα εισαγόμενα προϊόντα με αλκοόλη.
Η πρόβλεψη αυτή «θα επιτρέψει στον κλάδο του Η.Β. να αναπτύξει την προσφορά του για να ανταποκριθεί καλύτερα στη βρετανική αγορά/στα γούστα των Βρετανών και να διευρύνει την επιλογή προϊόντων για τους καταναλωτές», επιβεβαιώνουν οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί. Σε ό,τι αφορά τη συσκευασία, θα καταργηθεί η «ακριβή και κουραστική» υποχρέωση να πωματίζονται οι αφρώδεις οίνοι με καψύλια αλουμινίου και να σφραγίζονται με φελλούς σε σχήμα μανιταριού.
Τέλος, για να ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, θα εισαχθούν νέοι ορισμοί έτσι ώστε τα προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ να μπορούν να αναφέρονται ως «οίνος».
Η WSTA καλωσορίζει τη μεγαλύτερη ευελιξία για τους επαγγελματίες
Οι βρετανικές δημόσιες αρχές δηλώνουν ότι θέλουν «να διασφαλίσουν ότι τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα δεν διακυβεύονται», ενώ «αίρουν κάθε περιορισμό από την οικονομία». Για την Υπουργό Ποτών και Τροφίμων Thérèse Coffey, «οι παραγωγοί μας παρεμποδίζονται για πάρα πολύ καιρό από κουραστικούς κανονισμούς που κληρονόμησαν από την ΕΕ. Θα τους δώσουμε την ελευθερία που χρειάζονται για να αποδώσουν».
Ο διευθυντής της Wine & Spirit Association, Miles Beale, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, πολλά από τα οποία έχουμε προτείνει δημόσια.
Με την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας, οι παραγωγοί και εισαγωγείς κρασιού δεν θα αναγκαστούν να εργαστούν διαφορετικά, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν». Η περίοδος διαβούλευσης θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, εκτιμά η WSTA, με τα προτεινόμενα μέτρα να ισχύουν ενδεχομένως αργότερα από φέτος. Το γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα, είναι ότι η μέθοδος υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξουν σε κέρδος 180 εκατομμυρίων λιρών δεν αποκαλύφθηκε.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση