Η Σαουδική Αραβία αγοράζει εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού ντίζελ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει δικό της προϊόν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από την εταιρεία ανάλυσης Kpler, το βασίλειο εισήγαγε 174.000 βαρέλια ντίζελ και βενζίνη την ημέρα από τη Ρωσία τον Απρίλιο και ακόμη περισσότερα αυτόν τον μήνα. Ταυτόχρονα, έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν στέλνει στην Ευρώπη τα ρωσικά καύσιμα που εισάγει, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ινδικός άνεμος στα πανιά του «αόρατου στόλου» – Πώς αλλάζουν οι παγκόσμιες ροές πετρελαίου

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι οι εργασίες που γίνονται στα διυλιστήρια ευθύνονται για την αύξηση των εισαγωγών και προσθέτουν ότι τα επιπλέον εξαγόμενα καύσιμα, τα οποία προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της χώρας, έγιναν με διαφορετικές προδιαγραφές και συχνά υπόκεινται σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προμήθειας.

Η Ευρώπη αντικαθιστά με επιτυχία το ρωσικό ντίζελ

Οι εμπορικές ροές είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αγορά πετρελαίου έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής τις επιθετικές δυτικές κυρώσεις —και ένα ανώτατο όριο τιμών— στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, επιτρέποντας στο αργό και τα καύσιμα της χώρας να συνεχίσουν να ρέουν σε μεγάλους όγκους.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Kpler, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ και πετρελαίου στον κόσμο τον περασμένο μήνα. Περίπου το 35% των συνολικών εξαγωγών της χώρας τον Απρίλιο απεστάλησαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποστολών προήλθε από τα λιμάνια Jubail και Yanbu της Σαουδικής Αραβίας. Κάποια πήγαν και στην Αφρική.

Αντίθετα, τα βαρέλια ρωσικής προέλευσης έφτασαν στα λιμάνια Ras Tanura και Jizan του βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια