Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μια νίκη για το ανώτατο όριο του χρέους έχει μια γλυκόπικρη γεύση. Ο Λευκός Οίκος και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε μια πρωταρχική συμφωνία για την άρση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου. Κάθε πλευρά υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως ένα κρίσιμο βήμα για την αποφυγή μιας κρατικής χρεοκοπίας. Αλλά μεταξύ των μεγάλων ανώτατων ορίων δαπανών και των αυστηρότερων κανόνων για τα κουπόνια τροφίμων, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περισσότερα να γιορτάσουν από τους Δημοκρατικούς ομότιμους τους. Η Αμερική και οι πιστωτές της, γενικά, έχουν ακόμη λιγότερα για να είναι χαρούμενοι.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία μόλις εννέα ημέρες προτού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δηλώσει ότι η χώρα αναμένεται να ξεμείνει από μετρητά. Η συμφωνία αίρει το ανώτατο όριο χρέους περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από το τρέχον επίπεδο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επεκτείνοντας την ικανότητα δανεισμού της κυβέρνησης για δύο ακόμη χρόνια. Επιτρέπει βολικά στον Μπάιντεν να αποφύγει μια παρόμοια αντιπαράθεση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μπάιντεν έχει κάποια κέρδη, αλλά κυρίως μπορεί να συνεχίσει τις δαπάνες που είχε ήδη κάνει, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που αφιερώνονται σε έργα καθαρής ενέργειας μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Η ελάφρυνση του φοιτητικού δανείου θα παραμείνει επίσης σε ισχύ. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να τα ανατρέψουν.

Οι πραγματικές αλλαγές που έγιναν στον προϋπολογισμό κινούνται υπέρ των συντηρητικών. Ανακατευθύνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης μακριά από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων που προορίζονταν για εκσυγχρονισμό του συστήματος. Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να εισπράξει περισσότερους φόρους – το σκέλος των εσόδων της εξίσωσης του προϋπολογισμού που έλειπε δυστυχώς από την τρέχουσα συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος υποχώρησε επίσης στην πίεση των Ρεπουμπλικάνων για απαιτήσεις καταστάσεων εργασίας για λήψη ομοσπονδιακών προγραμμάτων βοήθειας. Εάν εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι πρέπει ακόμη να ψηφίσουν, οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα έως την ηλικία των 54 ετών θα πρέπει να εργαστούν για να λάβουν ομοσπονδιακή επισιτιστική υποστήριξη, από το προηγούμενο όριο των 49 ετών.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν φαίνεται να ελπίζει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν βραχυπρόθεσμες μνήμες. Η περικοπή των «ιερών» τους δικαιωμάτων είναι ενοχλητική για τους Δημοκρατικούς. Αλλά το 2024 είναι πολύ μακριά και για τα επόμενα δύο χρόνια, οι συνήθειες δαπανών της Αμερικής μπορούν να ακολουθούν την πεπατημένη χωρίς διακοπή από το Κογκρέσο.

Στο τέλος, όμως, τα οικονομικά των ΗΠΑ μπορεί να είναι χειρότερα. Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι τα επίπεδα δαπανών παραμένουν ίδια το 2024 και αυξάνονται κατά περίπου 1% το 2025, γεγονός που πιθανότατα θα προσθέσει στο έλλειμμα των 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ οι επενδυτές φαίνεται να είναι πρόθυμοι όσο ποτέ άλλοτε να αγοράσουν χρέος των ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου με τα οικονομικά του – όλα αυτά ενώ ζουν από μισθό σε μισθό – είναι μια υπενθύμιση ότι κάποια στιγμή, κάπου, η υπομονή θα εξαντληθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners