Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στη Σουηδία σήμερα την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν για την συντονισμένη απάντηση στην Κίνα, για τα πεδία συνεργασίας στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες, καθώς και αναφορικά με τις καταγγελίες της ΕΕ για τους δασμούς της εποχής Τραμπ και τις αμερικανικές πράσινες επιδοτήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα παραστούν στην τέταρτη υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) για δύο ημέρες στη Lulea, ακριβώς κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Θα συμμετάσχουν επίσης η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, η εμπορική εκπρόσωπος Κάθριν Τάι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η σειρά θεμάτων, που περιγράφονται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης 24 σελίδων, περιλαμβάνει τη συνεργασία για τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων για αλγόριθμους παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, και ελέγχους εξαγωγών και παρακολούθηση επενδύσεων, που μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στη Ρωσία.

Η «πράσινη εκεχειρία» ΕΕ-ΗΠΑ και το κοινό μέτωπο κατά της Κίνας

Η ανησυχία για την Κίνα

Η Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης, ακόμη και αν -όπως υπογραμμίζει το Reuter, η λέξη «Κίνα» εμφανίζεται μόνο δύο φορές στο σχέδιο κοινής δήλωσης.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση ρητορικής που θα απηχεί ορισμένες από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη συνάντηση των ηγετών της G7 πριν από μια εβδομάδα, την οποία η κινεζική Global Times ονόμασε «εργαστήριο κατά της Κίνας».

Η συνάντηση στη βόρεια Σουηδία έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τη «Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας», η οποία αναμένεται να περιέχει μέτρα για να αποτρέψει ανταγωνιστές όπως η Κίνα να αποκτήσουν πρόσβαση στην πιο ευαίσθητη τεχνολογία της.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να πετύχουν συνεργασία για την τόνωση του πράσινου εμπορίου, όπως η αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων, παρόλο που οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν έχουν και δεν σχεδιάζουν να συνάψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Επιθυμούν επίσης πρόοδο προς μια συμφωνία «πράσινου χάλυβα» για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που απαιτείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αποτραπεί η επιστροφή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ανεστάλησαν το 2021 μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό