Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνεχίζει και αποτελεί το βασικό παράγοντα επιβράδυνσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή, τον Απρίλιο ο εθνικός πληθωρισμός (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3% (Μαρ.23: 4,6%; Απρ.22: 10,2%) και ο εναρμονισμένος στο 4,5%. Ωστόσο, ο εθνικός δομικός πληθωρισμός (εξαιρ. ενέργεια, τρόφιμα, ποτά& καπνο) διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα στο 6,1% (Μαρ.23: 6,7%; Απρ.22: 1,9%), και ο δείκτης τιμών σε “διατροφή & μη αλκοολούχα ποτά” αυξάνεται κατά 11,4% yoy (Μαρ.23: 14,3%; Απρ.22: 10,9%). Επίσης, τον Μάρτιο η αποκλιμάκωση τον τιμών ενέργειας οδήγησε σε πτώση τους δείκτες τιμών παραγωγού και δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 10,9% yoy, και κατά 12,7% yoy αντίστοιχα, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες χωρίς ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6,6% και 3,3%.

Η ανεργία

Από εκεί και πέρα, τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας, σε εποχικά εξομαλυμένη βάση διαμορφώθηκε στο 10,9% (Μαρ.’22: 12,7%). Κατά μέσο όρο το α΄ τρίμηνο του έτους το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5 % σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά -0,2% ΥοΥ (Μαρ.’22: 8,8%), κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης του δείκτη στον τομέα “ηλεκτρισμός” (-28,1% ΥοΥ) . Ωστόσο η εξέλιξη στον τομέα αυτό θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, λόγω της σύγκρισης με τα επίπεδα του 2022 και την έναρξη του πολέμου που επηρέασε την αγορά ενέργειας.

Σούπερ μάρκετ: Πότε και γιατί θα πέσουν οι τιμές στο ράφι – Οι 3+1 λόγοι

Ωστόσο η εξέλιξη στον τομέα αυτό θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, λόγω της σύγκρισης με τα επίπεδα του 2022 και την έναρξη του πολέμου που επηρέασε την αγορά ενέργειας. Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κλάδος της μεταποίησης διατηρεί την δυναμική του και ο σχετικός δείκτης παραγωγής αυξάνεται το Μάρτιο κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Στο λιανικό Εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 12,0% και 2,1% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση αντίστοιχα. Στις κατασκευές, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 1.543 οικοδομικές άδειες σημειώνοντας μείωση 15,3% σε ετήσια βάση.

Μεταποίηση

Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κλάδος της μεταποίησης διατηρεί την δυναμική του και ο σχετικός δείκτης παραγωγής αυξάνεται το Μάρτιο κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Στο λιανικό Εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 12,0% και 2,1% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση αντίστοιχα. Στις κατασκευές, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 1.543 οικοδομικές άδειες σημειώνοντας μείωση 15,3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιαν – Απρ. 2023, το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €789 εκατ. έναντι ελλείμματος €3,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συνακόλουθα, διαμορφώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €2,4 δισ., έναντι ελλείμματος €799 εκατ. την ίδια περίοδο το 2022.

Ισοζύγιο

Τον Μάρτιο του 2023, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €2,4 δισ. Η μείωση του ελλείμματος κατά €117εκατ. σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων το οποίο παρουσίασε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Μαρ.22 (βελτίωση κατά €574 εκατ.) λόγω της αύξησης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης εξαιτίας της καταβολής στο Ελληνικό Δημόσιο της τελευταίας δόσης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων (ANFA/SMP)). Βελτίωση καταγράφηκε και στο ισοζύγιο αγαθών (κατά €63 εκατ.) λόγω της μείωση του ελλείματος στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (κατά €379 εκατ.). καθώς η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών. Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών αυξήθηκε κατά €3 εκατ. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά €523εκατ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία