Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς συντηρήθηκαν για ακόμη μία ημέρα οι αμφιβολίες για το αν θα ψηφιστεί εγκαίρως η συμφωνία του ανώτατου ορίου χρέους, πριν υποχρεωθεί το αμερικανικό Δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ ανησυχίες υπήρξαν και για τις επιδόσεις της οικονομίας της Κίνας, μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 32.908 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,61% στις 4.179 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,63% στις 12.935 μονάδες.

Μικτή όμως ήταν η εικόνα των δεικτών σε επίπεδο μήνα. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο σχεδόν 7,6% για το μήνα, ο S&P 500, ωστόσο, αυξήθηκε κατά περίπου 2,1%, ενώ ο Dow υποχώρησε κατά 1,5%.

«Γερακίσια παύση» βλέπει για τη Fed o Τζέφερσον

Η υπεραπόδοση του Nasdaq οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος ώθησε και τη μετοχή της Nvidia να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη. Ωστόσο, πολλοί στη Wall Street ανησυχούν ότι η δύναμη της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένη.

«Δεν βλέπουμε σημάδια πρώιμων κυκλικών αγορών πάνω από την Α.Ι.», δήλωσε ο Andrew Smith, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Delos Capital Advisors. Ένας παράγοντας που έχει επιβαρύνει την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες είναι η μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Hewlett Packard Enterprise υποχώρησε σχεδόν 8% λόγω των μικτών τριμηνιαίων μεγεθών της. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 52 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Refinitiv για 48 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, τα έσοδα ύψους 6,97 δισ. δολαρίων ήταν χαμηλότερα από την εκτίμηση συναίνεσης για 7,31 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία για το ανώτατο όριο των ομοσπονδιακών βασικών δαπανών για δύο χρόνια και την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί.

Η συμφωνία πέρασε μια σημαντική δοκιμασία το βράδυ της Τρίτης, αλλά εγκρίθηκε με 7-6 στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Πλέον θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικό στρατηγικό αναλυτή της CFRA Research, μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους θα περάσει πιθανότατα πριν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν, αλλά οι επενδυτές αναρωτιούνται αν χρειάζονται περισσότερες αλλαγές και χρόνος πριν από την επίτευξη επίσημης συμφωνίας. Μόλις εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, είπε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα στρέψουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

«Κάποιοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι υψηλών τόνων διαφωνούντες μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν την απόρριψη αυτής της ψηφοφορίας και να απαιτήσουν κάποιες προσαρμογές πριν περάσει», δήλωσε ο Stovall. «Οι επενδυτές πήραν όποια κέρδη μπορούν ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας».

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογιζόμενες σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μειώθηκαν κατά 3,7% την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαΐου, όπως ανέφερε η Ένωση Τραπεζών Ενυπόθηκων Δανείων (MBA). Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε κατά 4,6%.

Το επιτόκιο των 30ετών ενυπόθηκων δανείων εκτινάχθηκε στο 6,91%, σημειώνοντας αύξηση από το 6,69% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, για να σημειώσει το υψηλότερο επίπεδό του από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2022. «Ο όγκος των αιτήσεων τόσο για δάνεια αγοράς όσο και για δάνεια αναχρηματοδότησης μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω αυτών των υψηλότερων επιτοκίων», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της MBA, Michael Fratantoni.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street