Οποιαδήποτε απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά την προσεχή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων, τόνισε ο κυβερνήτης της Fed και υποψήφιος αντιπρόεδρος Φίλιπ Τζέφερσον.

Ο Τζέφερσον συντάσσεται με αυτό που αποκαλούν «γερακίσια παύση», όπου τα επιτόκια μπορεί να μείνουν αμετάβλητα μεν παραμείνει όμως ανοιχτή η πόρτα για αυξήσεις στο μέλλον. «Η παράλειψη αύξησης των επιτοκίων σε μια προσεχή συνεδρίαση θα επιτρέψει στην Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να δει περισσότερα δεδομένα προτού λάβει αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιγξης της πολιτικής».

Γκούλσμπι – Fed: Δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων

Τα σχόλια του αξιωματούχου της Fed έρχονται σε μια περίοδο που οι αγορέςαμφιταλαντεύονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν αν η Fed πρόκειται πράγματι να διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της -έστω και προσωρινά- ή να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα μετά από μια σειρά ισχυρότερων του αναμενόμενου οικονομικών στοιχείων.

«Μια απόφαση να διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής μας σε μια προσεχή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ότι έχουμε φτάσει στο υψηλότερο επιτόκιο για αυτόν τον κύκλο» τονίζει ο Τζέφερσον. Αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και ότι «με βάση ορισμένα μέτρα η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα».

Όσον αφορά την οικονομία εκτιμά ότι θα παραμείνει υποτονική για το υπόλοιπο του έτους, καθώς τα νοικοκυριά ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας  και οι πιστώσεις γίνονται πιο σπάνιες και πιο ακριβές.

«Αναμένω ότι οι δαπάνες και η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνουν αρκετά αργές για το υπόλοιπο του 2023», δήλωσε ο Τζέφερσον. Αν και δεν αναμένει ύφεση, σημείωσε ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε προσεκτικοί μετά από 15 μήνες κατά τους οποίους το επιτόκιο πολιτικής αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ιστορία δείχνει ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μεγάλη και μεταβλητή υστέρηση και ότι ένα έτος δεν είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να αισθανθεί η ζήτηση την πλήρη επίδρασή της» κατέληξε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή