Σε εκτεταμένη αυστηροποίηση των προτύπων χορήγησης δανείων είχαν προχωρήσει ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους οι τράπεζες των ΗΠΑ, πριν ακόμα γίνουν αισθητές οι πλήρεις επιπτώσεις της κρίσης που συντάραξε τα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα.

Δάνεια: Στα «σκουπίδια» στρέφονται οι μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού είναι πιθανό να επιβραδύνουν τη ροή πιστώσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος.

Το καθαρό ποσοστό των εγχώριων τραπεζών που αυστηροποίησαν τα πρότυπα για τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις με ετήσιες πωλήσεις κάτω των 50 εκατ. δολαρίων έφθασε το +47% στο τέλος του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας σε επίπεδα που συνήθως απαντώνται σε περιόδους ύφεσης.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι όροι χορήγησης καταναλωτικών δανείων και δανείων για απόκτηση αυτοκινήτου παρουσίασαν σύσφιξη κατά 30%, ευρισκόμενοι πάντως σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν αγγίξει κατά την τελευταία ύφεση.

Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Όπως σημειώνει το Reuters, οι τράπεζες πιθανότατα ενεργούν προληπτικά αναμένοντας επιβράδυνση του επιχειρηματικού κύκλου και αύξηση της ανεργίας, γεγονός που θα αυξήσει τις αθετήσεις πληρωμών δόσεων.

Όμως η σύσφιξη του πιστωτικού κύκλου υπό τον φόβο της ύφεσης μετατρέπεται συχνά σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθιστώντας την επιβράδυνση του επιχειρηματικού κύκλου και την αύξηση της ανεργίας πιο πιθανές.

Οι μικρές επιχειρήσεις και τα φτωχά νοικοκυριά επηρεάζονται δραματικά από το κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, επειδή συχνά έχουν λιγότερες επιλογές δανεισμού και περιορισμένους δικούς τους οικονομικούς πόρους.

Καθώς η παροχή ρευστότητας γίνεται πιο ακριβή και δύσκολη, η επιβράδυνση των δαπανών των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα λειτουργήσει ως άλλος ένας αντίξοος άνεμος για την οικονομία, καταλήγει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή