Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαπραγμάτευση των Credit Default Swaps (CDS)  οκτώ κορυφαίων τραπεζών, προκειμένου να αντικατοπτρίζει τους κανόνες στις αγορές των ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποκαλύπτει το Reuters.

Τα CDS έχουν τεθεί υπό ρυθμιστικό έλεγχο μετά την πτώση και την κρατική διάσωση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε υψηλή αστάθεια στην αγορά ορισμένες συστημικές τράπεζες, ιδίως τη Deutsche Bank, στις 24 Μαρτίου.

«Καμπάνες» κινδύνου – Η τραπεζική κρίση θα επιδεινωθεί περισσότερο

«Ένα από τα συμπεράσματα για τα γεγονότα της Παρασκευής 24 Μαρτίου ήταν ότι οι συμβάσεις CDS είναι αδιαφανείς και μη ρευστοποιημένες», αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Περισσότερη διαφάνεια

Η Κομισιόν αναφέρει ειδικότερα, ότι προτείνει την επανεισαγωγή των CDS των Santander, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Societe Generale και DZ Bank στο πεδίο των συναλλαγών με παράγωγα που υπόκεινται σε διαφάνεια μετά τη συναλλαγή.

Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται την ενημέρωση των κανόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς «MiFID II» του μπλοκ, στους οποίους θα εισαχθεί η αυστηρότερη απαίτηση διαφάνειας.

Ο εποπτικός φορέας κινητών αξιών της ΕΕ ESMA θα καθορίσει στη συνέχεια ένα πλαίσιο για τη δημοσίευση των τιμών CDS, στο οποίο θα πρέπει να δημοσιεύονται τα spreads των CDS για να αποφευχθεί η σύγχυση στην αγορά, αναφέρει το έγγραφο και τονίζει ότι η ελλιπής και ασύμμετρη αναφορά των συμβάσεων CDS που συνδέονται με συστημικά σημαντικές τράπεζες προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Οι ρυθμιστικές αρχές παραγώγων των ΗΠΑ απαιτούν τη δημοσίευση μιας συναλλαγής CDS το συντομότερο δυνατό τεχνολογικά, συνήθως εντός 15 λεπτών για όγκους άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη, οι συναλλαγές δημοσιεύονται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία της συναλλαγής, με καθυστέρηση έως και τέσσερις εβδομάδες που επιτρέπεται από τις ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καμπανάκι από Ενρία

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου ο  πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, είχε ζητήσει επανεξέταση της αγοράς CDS, υποστηρίζοντας ότι οι αδιαφανείς συναλλαγές σε συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου βλάπτουν τις τιμές των μετοχών τωντραπεζώνκαι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυγή καταθέσεων.

Οι δηλώσεις Ενρία ήρθαν στον απόηχο της κατακρήμνισης της μετοχής της Deutsche Bank και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, της οποίας προηγήθηκε εκτόξευση των τιμών των CDS.

Τα CDS στο επίκεντρο

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην αγορά των CDS, τα οποία λειτουργούν σαν ασφάλιση για περίπτωση χρεοκοπίας μιας εταιρείας, με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται στενά ως δείκτης της οικονομικής ευρωστίας μιας επιχείρησης.

Μία τεράστια «βιομηχανία»

Η ακαθάριστη αγοραία αξία των συμβολαίων CDS ανήλθε στα 108,5 δισ. δολάρια στα μέσα του 2022, αυξημένη κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, ο Ενρία δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, η οποία έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της παγκόσμιας τραπεζικής νομοθεσίας μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην πετάξουμε το μωρό μαζί με το νερό της κολυμβήθρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ