Σε συνέχεια της σκληρής προεκλογικής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική πολιτική, έρχονται οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη, που σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των άμεσων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Παραστατίδης: Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Open, προκαλώντας την αντίδραση των συνομιλητών του στο πάνελ.

Στη συνέχεια με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Παραστατίδης προχώρησε σε διευκρινήσεις εξηγώντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 ευρώ για κάθε γονέα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του, όπως τουλάχιστον επικαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό συνιστά λαϊκισμό και δεν βγαίνει δημοσιονομικά».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συζητάμε με δημαγωγικούς όρους σε κάθε ζήτημα, όπως για παράδειγμα στο φορολογικό ζήτημα μιλάμε για φόρους και όχι για φορολογική πολιτική. Οι φόροι είναι το σημαντικότερο εργαλείο ενός κράτους για αναδιανομή πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη.
Δύο είναι οι βασικές διαφορές προόδου-συντήρησης: οριζόντια Vs προοδευτική φορολόγηση και άμεσοι Vs έμμεσοι φόροι.

Η πολιτική της ΝΔ αφορά σε οριζόντια φορολόγηση στα μερίσματα, είτε κάποιος έχει κέρδη 40.000 ευρώ είτε 40εκ ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να μειώσει τα φορολογικά βάρη στη μισθωτή εργασία, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την παιδεία και την υγεία, τις δημόσιες υποδομές.
Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση του ΟΟΣΑ, «η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους συντελεστές στα μερίσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και μία ενδεχόμενη αύξησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης». Όπως επίσης ακόμη και η Αμερική του Μπάιντεν κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Ως προς τη σχέση άμεσων/έμμεσων φόρων, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος γονικών παροχών-κληρονομιάς είναι φόροι με αριστερό πρόσημο. Αντίστοιχα οι έμμεσοι φόροι είναι φόροι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ζητούμενο να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων υπέρ των πολλών.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 ευρώ για κάθε γονέα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του, όπως τουλάχιστον επικαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό συνιστά λαϊκισμό και δεν βγαίνει δημοσιονομικά.
Αυτό που προτείνουμε είναι μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία, φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με παιδιά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Θα πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό μοντέλο στο οποίο κερδοσκοπούν οι λίγοι εις βάρος της μεσαίας τάξης και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Και όχι να τάζουμε στους πάντες τα πάντα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ που αναφέρει ότι πουθενά στο πρόγραμμα του κόμματος δεν αναφέρεται αύξηση του ΕΝΦΙΑ, και ότι η θέση του κόμματος είναι η προοδευτική του μείωση με προτεραιότητα των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση.

Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης.
Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά.

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική

Στο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις δηλώσεις της κ. Χρονοπούλου για αυξήσεις φόρων και τις δηλώσεις του υποψηφίου Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή, ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες από τη Χίο τόνισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, όπως για τους μερισματούχους είναι υπέρ της μεσαίας τάξης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρώην υπουργός, Άκης Σκέρτσος τόνιζε ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στο πρόγραμμά της τρεις νέους φόρους, που καταλήγουν σε αύξηση της φορολογίας σε μερίσματα, επιχειρήσεις και γονικές παροχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα