Καλά νέα για την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων ενόψει θέρους. Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο το Μάιο χάρη στην υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών, των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας συμπαρασύροντας πτωτικά τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Μία μόνο κατηγορία αγαθών ανθίσταται σθεναρά στη γενικότερη τάση: τα τρόφιμα.
Σε χαμηλό 12μήνου ο πληθωρισμός στη Γαλλία
Οι τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μικρότερων καταστημάτων λιανικής αποτελούν το μεγάλο πονοκέφαλο των κυβερνήσεων. Κάποιες υπομένουν σιωπηρά τον πόνο της ακρίβειας σταυρώνοντας τα δάχτυλα για να μην τον πληρώσουν ακριβά στις επόμενες εκλογές. Άλλες απειλούν τους επιχειρηματίες εκείνους που θεωρούν υπεύθυνους για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση με αυτό που φοβούνται περισσότερο: με την επιβολή έκτακτου φόρου. Και μάλιστα όχι στα κέρδη τους που εύκολα «μαγειρεύονται» και ξεφουσκώνουν, αλλά στο τζίρο.
Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους ή τέλος πάντων στον πατριωτισμό των βιομηχάνων τροφίμων. Έχοντας ασφαλώς πάρει το πράσινο φως από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και από τον ίδιο τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ διεμήνυσε την Τετάρτη προς όλους τους «ενδιαφερομένους» ότι η προθεσμία των «αρχών Ιουνίου» εκπνέει.
«Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του καλοκαιριού και όλοι οι παράγοντες του κλάδου παραγωγής και διανομής τροφίμων πρέπει να καθίσουν εσπευσμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δουν πώς θα συγχρονίσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων με τον γενικότερο ρυθμό αύξησης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στη χώρα», είπε ο Λεμέρ.
Άλλο 5% και άλλο 14%
Τα στοιχεία είναι προφανή και αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας Insee, ο πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε το Μάιο στο 5,1% σε ετήσια βάση από 5,9% που ήταν τον Απρίλιο – και πάνω από 6% στις αρχές της χρονιάς. Αυτό οφείλεται «στη μείωση ποιυ εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές ενέργειας, τα βιομηχανικά προϊόντα και οι υπηρεσίες», όπως είπε ο Γάλλος υπουργός.
Την ώρα που ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 5,1%, ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής διαμορφώθηκε στο 14,1% το Μάιο. Υποχώρησε μεν από το 15% που ήταν τον Απρίλιο, η αποκλιμάκωσή του είναι ανάλογη με την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη, αλλά αυτό δεν αρκεί διότι σε απόλυτο ποσοστό παραμένει εξαιρετικά υψηλά και συνιστά το μείζονα παράγοντα που στηρίζει το γενικό δείκτη στο 5,1%. Διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ποσοστό θα ήταν πολύ χαμηλότερο αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα δεν ήταν τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από όσο στα άλλα αγαθά και τις υπηρεσίες.
«Είχα επανειλημμένως σημειώσει ότι μπαίνοντας στο καλοκαίρι θα βλέπαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί. Εδώ είμαστε και υποχωρεί. Υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός αγαθών οι τιμές των οποίων αργούν πολύ να σταθεροποιηθούν. Ενώ οι τιμές των πρώτων υλών, όπως είναι το σιτάρι, υποχωρούν διαρκώς, οι επιπτώσεις των μειώσεων αυτών αργούν να φανούν στα ράφια του λιανικού εμπορίου. Στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση των τιμών», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ.
Αθέτησαν τις υποσχέσεις τους
Κατά το Γάλλο υπουργό Οικονομικών ο κλάδος της λιανικής τήρησε τις δεσμεύσεις του. Τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν από τον περασμένο Μάρτιο το «τρίμηνο κατά του πληθωρισμού» και μάλιστα συμφώνησαν να παρατείνουν το μέτρο και πέρα από την 1η Ιουνίου. Είναι πλέον η σειρά των βιομηχάνων να δείξουν καλή θέληση και να συνεργαστούν για το κοινό καλό.
Στις 17 Μαΐου οι 75 μεγαλύτεροι παραγωγοί τροφίμων που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία εκπροσωπούμενοι από τις Ενώσεις βιομηχανιών τροφίμων Ilec και Ania έγιναν δεκτοί στο υπουργείο Οικονομικών και ανέλαβαν την υποχρέωση ενώπιον του Λεμέρ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους διανομείς (τα σούπερ μάρκετ) για τον καθορισμό μιας πολιτικής τιμών με βάση τα νέα δεδομένα και κυρίως με βάση την κάθετη αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών.
Ο Λεμέρ είχε από τότε διαπιστώσει (ή διαισθανθεί) μια απροθυμία εκ μέρους πολλών εταιρειών να συνεργαστούν για την πτώση των τιμών στο ράφι. Γι’ αυτό και με τελεσίγραφό του έθεσε ως προθεσμία για έναρξη των διαπραγματεύσεων παραγωγών-διανομής τις «αρχές Ιουνίου».
Τώρα που εκπνέει η προθεσμία ο υπουργός μίλησε για πρώτη φορά, έστω και ακροθιγώς, για τις κυρώσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη η βιομηχανία τροφίμων. «Είτε οι βιομήχανοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους είτε θα χρησιμοποιήσω το μέσο της φορολόγησης προκειμένου να τους αναγκάσω να επιστρέψουν στους καταναλωτές αυτά που τους οφείλουν», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρισιού.
«Στον κύκλο εργασιών»
«Πρόθεσή μας είναι να φορολογήσουμε τις πολύ μεγάλες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, ώστε να ανακτηθούν κεφάλαια από τους βιομηχάνους και να επιστραφούν στους καταναλωτές», είπε ο Λεμέρ και διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για φόρο κύκλου εργασιών.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για την επαπειλούμενη φορολόγηση, αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάποιοι ακροατές του France Inter ακούγοντάς τον αναρωτιούνταν αν στην κυβέρνηση Μπορν μετέχουν εν τέλει οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν ή όχι.
Ρεπόρτερ του «Figaro» που ήρθαν σε επαφή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσαν ότι «οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται έναν έκτακτο φόρο στον τζίρο των παραγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων», όπως έγραφε την Πέμπτη η εφημερίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο φόρος θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2024.
«Βρισκόμαστε ήδη σε διάλογο»
Την Πέμπτη το πρωί μίλησε στο ραδιόφωνο και ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Τροφίμων (Ania) Ζαν-Φιλίπ Αντρέ, ο οποίος περιέγραψε μια τελείως διαφορετική εικόνα απ’ αυτή που είχε σκιαγραφήσει την προηγουμένη ο Μπρουνό Λεμέρ.
«Περίπου 50 βιομηχανίες που μετέχουν στην Ania περιλαμβάνονται στους 75 ομίλους που έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειονότητα από αυτές έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον κλάδο της διανομής τροφίμων», είπε μιλώντας στο σταθμό France Info ο Αντρέ.
«Υπάρχουν ακόμη και βιομηχανίες που για διάφορους λόγους δεν εμπίπτουν στις αυξήσεις φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διανομή επειδή απλώς έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι ο όγκος των πωλήσεών τους δεν θα συρρικνωθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Αnia.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ