Περισσότερο από το αναμενόμενο, μειώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία  τον Μάιο, υποχωρόντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε διάστημα ενός μήνα, καταγράφοντας  ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 6,0% μετά το 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της ΕΕ από τη στατιστική υπηρεσία INSEE, όπως αναφέρει το Reuters.

Ακρίβεια ΕΕ – Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη;

Πληθωρισμός ενέργειας και τροφίμων

Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022 και ήταν μικρότερο από τη μέση προσδοκία 6,4% σε δημοσκόπηση του Reuters σε 17 οικονομολόγους.

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα, υποχωρώντας από 6,8% τον Απρίλιο σε 2,0% τον Μάιο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υποχώρησε επίσης, υποχωρώντας από 15,0% σε 14,1%.

Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν αφού οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές συμφώνησαν σε μέση αύξηση 10% τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την πίεση της κυβέρνησης.

Πτώση και στην Ισπανία

Την πτωτική του πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρα, ΙΝΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% τον Μάιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,1%, τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνσή του στο 4,4%.

Συγκρινόμενος με τον Απρίλιο του 2023, ο πληθωρισμός κατέγραψε οριακή αρνητική μεταβολή στο -0,1%, από 0,6% ένα μήνα νωρίτερα, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδό του στο 0,9%.

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε ετήσια βάση ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 2,9% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ σε μηναία βάση υποχώρησε στο -0,2%, από 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή