Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνει η Γερουσία των ΗΠΑ μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Τσακ Σούμερ και αναζωπύρωσε έτσι τις ελπίδες ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και να αποτρέψει την ιστορική χρεοκοπία της αμερικανικής οικονομίας.

Άρχισαν τα όργανα στις ΗΠΑ: Το πρώτο crash-test στη συμφωνία για το χρέος

Ο Σούμερ, ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας, προέτρεψε τους αμερικανούς Γερουσιαστές να δώσουν μια τελευταία «ώθηση» σήμερα το πρωί ώρα ΗΠΑ, αφού η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη συμφωνία που αυξάνει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και θέτει ανώτατα όρια στις δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αφού πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη Γερουσία πριν υπογραφεί νόμος από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενόψει της προθεσμίας της 5ης Ιουνίου, όπου οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να ξεμείνουν από κεφάλαια.

Οι βουλευτές συχνά εγκαταλείπουν την Ουάσινγκτον τα Σαββατοκύριακα για να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και η απόφαση του Σούμερ να κρατήσει τη Γερουσία σε επιφυλακή θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο μέσα σε λίγες ημέρες.

«Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, αφήνοντας τη χρεοκοπία πίσω μας», δήλωσε ο Σούμερ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για την οικονομία μας και για τις αμερικανικές οικογένειες. Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερουσία θα τα καταφέρει, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη συντονισμένη, εστιασμένη και διακομματική ώθηση για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού».

Η ισχυρή διακομματική ψήφος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 314 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 117 κατά, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι υπάρχει πιθανότητα να περάσει το νομοσχέδιο  γρήγορα από τη Γερουσία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναγκάστηκε να στηριχθεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να προωθήσει το νομοσχέδιο μετά τις έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματός του

Προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο, ο Σούμερ θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μιτς Μακόνελ, τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της Γερουσίας, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση του νομοσχεδίου ή προσπάθειες για να επέλθουν αλλαγές. Υπάρχουν αρκετοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα που αντιτίθενται στη συμφωνία ή σε κάποια σημεία της.

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, ανησυχεί ότι η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς των αμυντικών δαπανών στο μέλλον. Δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές από τη Βιρτζίνια, ο Τιμ Κέιν και ο Μαρκ Γουόρνερ, αντιδρούν στην ολοκλήρωση ενός αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου, μια παράμετρος που προστέθηκε την τελευταία στιγμή. Ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία επειδή μειώνει τις δαπάνες χωρίς να αυξάνει τους φόρους των πλουσίων.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ξεπεράσουν το όριο των 60 ψήφων, το οποίο θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τον Σούμερ και τον Μακόνελ να έχουν δεσμευτεί να περάσουν το νομοσχέδιο αμετάβλητο το συντομότερο δυνατό. Οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοσχέδιο θα το στείλει πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ψήφισή του πριν από τις 5 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ