Τα έσοδα της βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας στην Κίνα έφτασαν στα 87.75 δισεκατομμύρια γουάν (11,53 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, σύμφωνα με αναφορά του ειδικού συνεδρίου του κλάδου για το 2023 (CSFC).

Η αναφορά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε πέντε τομείς της κινεζικής βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας, συμπεριλαμβανομένων των μυθιστορημάτων, των ταινιών, των παιχνιδιών, του τουρισμού, αλλά και σχετικών δευτερογενών παραγωγών.

Η Κίνα βάζει φρένο σε διαφημίσεις από διεθνείς αστέρες και influencers

Η βιομηχανία των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας είχε έσοδα 3,04 δισεκατομμυρίων γουάν (0,40 δισεκατομμυρίου ευρώ) το 2022 με ετήσια αύξηση 12,6%, ενώ η κινηματογραφική παρουσίαση 21 ταινιών επιστημονικής φαντασίας που έκαναν το ντεμπούτο τους στις κινηματογραφικές αίθουσες την προηγούμενη χρονιά, είχε έσοδα 8,24 δισεκατομμυρίων γουάν (1,08 δισεκατομμυρίου ευρώ) με τις ταινίες εσωτερικής παραγωγής να αντιστοιχούν σε ποσοστό 67%, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Η άνοδος του κινεζικού κινηματογράφου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κινεζικές αίθουσες ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστές μέχρι το 1994, όταν τα στούντιο του Χόλιγουντ μπορούσαν να εξάγουν 10 ταινίες τον χρόνο στην Κίνα. Μέχρι το 2020, η Κίνα έγινε η νούμερο 1 χώρα στην αγορά εισιτηρίων στον κόσμο, με τα έσοδα να προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Την τελευταία δεκαετία, Κινέζοι ηθοποιοί συμμετείχαν σε μεγάλες παραγωγές, ενώ επενδυτές άρχισαν να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερο αμερικανικές εταιρείες στους χώρους του κινηματογράφου και του θεάτρου και ταινίες χρειάστηκε να προσαρμόσουν το σενάριό τους, προκειμένου να μην είναι ιδιαίτερα επιθετικό απέναντι στο Πεκίνο. Γρήγορα, σύμφωνα με το The Atlantic, η οικονομική επιρροή της Κίνας μεταφράστηκε σε πολιτική επιρροή, με αιχμή της τη λογοκρισία που ασκούσαν οι γραφειοκράτες του Πεκίνου. Εν αγνοία των περισσότερων θεατών, τα στούντιο αφαιρούσαν σκηνές και διαλόγους από σενάρια και έτοιμες ταινίες για να κατευνάσουν το Πεκίνο. Ορισμένες ταινίες, μάλιστα, έμειναν εντελώς στο συρτάρι, υπό τον φόβο να μην εξοργιστούν Κινέζοι αξιωματούχοι. Το Χόλιγουντ έγινε εμπορικός βραχίονας των νέων φιλοδοξιών της Κίνας και, κομμάτι – κομμάτι, το ενδιαφέρον την Κίνας στην αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου αποκαλύφθηκε πως ήταν μέρος της πολιτικής της ανόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή