Νέα επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη και  στην Ελλάδα, αλλά ο πήχης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στο 2%

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Μάιο (12,5% από 13,5% τον Απρίλιο), και ακολουθούν βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (5,8% από 6,2% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (5,0% από 5,2% τον Απρίλιο) και ενέργεια (-1,7% από 2,4% τον Απρίλιο).

Από εκεί και πέρα, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η πορεία και τα τρόφιμα

Πάντως, στην Ελλάδα φαίνεται ότι σημειώνεται μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία για τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως σημαντική μείωση -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2023, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της πορείας μείωσης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε μείωση 13,3% έναντι αύξησης 48,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση κατά 11,4% που καταγράφεται στον πληθωρισμό τροφίμων για τον Απρίλιο του 2023 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι περίπου ίδια με την αύξηση κατά 11,3% που κατέγραψε η Στατιστική Αρχή έναν χρόνο πριν, ήτοι τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας τον Απρίλιο του 2022 είχαν αύξηση 57,6%, ενώ τον φετινό Απρίλιο κατέγραφαν μείωση 17,8%. Οι αιτίες της διαφορετικής αυτής πορείας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από δύο παράγοντες: το κόστος της ενέργειας και το κόστος των υπόλοιπων μέσων παραγωγής, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ζητήματα αισχροκέρδειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή