Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις τιμές πώλησης της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, με προοπτικές μάλιστα για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς φτάνει η τουριστική περίοδος.

Η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο ακριβή αμόλυβδη και το πέμπτο πιο ακριβό ντίζελ στην ΕΕ. Πρωταθλητές στις τιμές της αμόλυβδης είναι οι Δανία, Φιλανδία και Γερμανία. Τις πιο ψηλές τιμές στο ντίζελ τις έχουν πριν την Ελλάδα οι Δανία, Φιλανδία, Γερμανία και Γαλλία. Όλες αυτές οι χώρες όμως έχουν και πολύ υψηλότερα μέσα εισοδήματα από τα δικά μας, οπότε ο έλληνας καταναλωτής νοιώθει περισσότερο στην τσέπη τις αυξήσεις.

Καύσιμα: Πάνω η κατανάλωση ασανσέρ οι τιμές

Η αμόλυβδη και το ντίζελ

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα πιο πρόσφατα πανευρωπαϊκά στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περασμένη εβδομάδα η αμόλυβδη 95 οκτανίων πωλείτο στη χώρα μας προς 1,833 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ προς 1,547 ευρώ το λίτρο. Τα αναλυτικά στοιχεία με τις τιμές πώλησης ανά την ΕΕ παρουσιάζει σήμερα στο σχετικό γράφημα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ήταν: Μέση Τιμή Αμόλυβδης 95 οκτ. 1,865 ευρώ το λίτρο. Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,048 ευρώ το λίτρο. Diesel Κίνησης, 1,556 ευρώ το λίτρο. Και υγραέριο κίνησης (Autogas), 0,837 ευρώ το λίτρο.

Τα αίτια

Βασικοί παράγοντες για τις υψηλές τιμές είναι οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι φόροι και φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν και τα ελληνικά διυλιστήρια δεν τιμολογούν με βάση το κόστος του Μπρεντ, η πορεία του αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά.

Καύσιμα: Οι τιμές τραβούν πάλι την… ανηφόρα

Οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα καθορίζονται ως εξής: Ο Φ.Π.Α. από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 €/1.000 λίτρα αντίστοιχα, από 01/01/2017. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 €/1.000 το κιλό, από 01/01/2017.

Οι διεθνείς τιμές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μεταβάλλονται συνεχώς. Πλέον καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του σε τέσσερις εβδομάδες, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα ενίσχυσαν τις προβλέψεις για πιο χαμηλή ζήτηση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά από πτώση 4,4% την Τρίτη. Οι τιμές του Μπρεντ στο Λονδίνο διαμορφώθηκαν στα 71,8 δολάρια το βαρέλι μετά από υποχώρηση 2,5%.

Η ζήτηση πετρελαίου στον δυτικό κόσμο παραμένει στάσιμη, οι ρωσικές ροές εδραιώνονται έξω από το ημισφαίριο της Δύσης και οι προμήθειες των πετρελαϊκών εθνών είναι πιθανό να συνεχίσουν να ξεπερνούν τις δεσμευμένες ποσοστώσεις, ανέφερε σε έκθεσή της η Bank Julius Baer.

Το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 15% φέτος καθώς η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επηρέασαν τις προοπτικές της ζήτησης. Η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έχει αυξήσει το πτωτικό κλίμα, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ανάλυση του Bloomberg.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματίσει συνάντηση το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη για να συζητηθεί η πολιτική παραγωγής του καρτέλ και οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα διατηρήσουν την παραγωγή αμετάβλητη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες