Στην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.
ΕΕ: Πώς θα προστατευτούν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις
Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).
Προβολή του παραδοσιακού προϊόντος
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά- σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του παραδοσιακού προϊόντος μέσω της παραγωγής γεύσεων.
Με αφορμή την αρχική ένταξη του προϊόντος στα προϊόντα ΠΓΕ ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν στην περιοχή από νομάδες κτηνοτρόφους.
Συνεχίζοντας, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι.
Εξήγησε ακόμη ότι το «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.
Τι είναι το Κασκαβάλι ή Κασκαβάλ
Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου.
Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.
Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται στη μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και τα πλούσια αρώματα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και στην παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησής του, η οποία απαιτεί η επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παράγεται το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπάρχουν τυροκομεία-ωριμαντήρια.
Latest News
Δυσκολίες στην εφαρμογή διατάξεων για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα
Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Έρχονται πρόσθετα διοικητικά κόστη για το κρασί στην αγγλική αγορά
Οι μεγάλοι έμποροι προειδοποιούν για τους μεγάλους κινδύνους στο κρασί
Να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι ήδη πληγέντες αγρότες, ζητά η ΔΟΒ
Τι ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος
Σκάνδαλο νοθείας στο μέλι – Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της απάτης
Κινδυνεύει η μελισσοκομία από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές από Κίνα και Ουκρανία – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ Κ. Λεονταράκης
Η «μάχη» της σοδειάς και η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Πώς καταλήγουν τα αγροτικά προϊόντα να καταλήγουν στο ράφι πολύ ακριβότερα - Τι λένε οι παραγωγοί
Εγκρίθηκαν 50 τοπικά Leader με καταρχήν πόρους ύψους 236 εκατ.
Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι νέες προσκλήσεις από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης
Επίσημη «πρεμιέρα» για το ακτινίδιο ποικιλίας Hayward
Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward
Πήραν ΦΕΚ οι αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Όλα τα ποσά
Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας
Μικρή παράταση για μεταβίβαση δικαιωμάτων έτους 2024
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κραυγή αγωνίας για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων – Η περίπτωση της Τουρκίας
Στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων