Νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέλαβε σήμερα επισήμως ο Ινδοαμερικανός Ατζάι Μπάνγκα, καθώς διαδέχτηκε τον Ντέιβιντ Μάλπας που αποχώρησε χθες από τη θέση αυτήν.

Ο Μπάνγκα, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας καρτών MasterCard, εξελέγη χωρίς αντίπαλο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αρχές Μαΐου, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα.

Παγκόσμια Τράπεζα: 6 χώρες του Ειρηνικού κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν

Πρόκειται για τον δεύτερο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας που δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ καθώς είχε προηγηθεί ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ που γεννήθηκε στη Νότια Κορέα αλλά μεγάλωσε στην Αϊόβα, ενώ είναι ο πρώτος που δεν σπούδασε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του και ξεκίνησε την καριέρα του στη χώρα καταγωγής του, την Ινδία.

Κομβική στιγμή στην πορεία της ΠΤ

Η ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάνγκα έρχεται σε μια κομβική στιγμή στην 77χρονη ιστορία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παγκόσμια πανδημία ανέτρεψε δεκαετίες προόδου στη μείωση της φτώχειας, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την οικονομική σταθερότητα και η Παγκόσμια Τράπεζα δέχεται νέα πίεση να γίνει πιο φιλόδοξος παίκτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Για να επιτύχουμε τη φιλοδοξία μας θα χρειαστεί να εξελιχθούμε για να μεγιστοποιήσουμε τους πόρους και να παρουσιάσουμε μια νέα στρατηγική, να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να αναλάβουμε ρίσκα και να σφυρηλατήσουμε νέες συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών και πολυμερείς θεσμούς», έγραψε ο κ. Μπάνγκα σε μήνυμά του προς το προσωπικό της ΠΤ, που δημοσιοποιήθηκε από τους New York Times.

Ο κ. Μπάνγκα προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Μάλπας, του απερχόμενου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχε επιλεγεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Το εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε τον κ. Μπάνγκα τον Μάιο μετά από μια εκτενή περιοδεία ακρόασης που περιλάμβανε επισκέψεις σε οκτώ χώρες και δεκάδες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησής της κατά 5 δισεκ. δολάρια ετησίως για την επόμενη δεκαετία. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων θα ανακοινωθεί στην επόμενη ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Μαρακές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή