Τα περαιτέρω βήματα της πολιτικής του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου, θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι τιμές του αργού αντανακλούν τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των θεμελιωδών μεγεθών προσφοράς – ζήτησης και των ευρύτερων μακροοικονομικών ανησυχιών που υφίστανται.

Επειτα από τις  εξ αποστάσεως συνεδριάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ο ΟΠΕΚ+ επέστρεψε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και θα συγκεντρωθεί στη Βιέννη στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με το CNBC.

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις

Φόβοι για περαιτέρω μείωση

Οι υπουργοί του οργανισμού αντιμετωπίζουν μια αγορά πετρελαίου που κλυδωνίζεται από την αστάθεια της προσφοράς, την αβεβαιότητα της ζήτησης και μια προοπτική ύφεσης, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων για τις μεταφορές. Από τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ + – μια συμμαχία 23 μελών, συμπεριλαμβανομένων των  Ρωσία και Σαουδική Αραβία – μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη χαμηλότερη ζήτηση. Ορισμένα μέλη έχουν επίσης ανακοινώσει πρόσθετες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να παρουσιάσουν τις ατομικές τους θέσεις και προτάσεις εντός 24-48 ωρών πριν από τη συνάντηση, ανέφεραν στο CNBC ορισμένοι εκπρόσωποι του οργανισμού.

Στις 23 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω «πόνο» στο μέλλον, κάτι που οι αγορές «διάβασαν» ως υπαινιγμό για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.

«Συνεχίζω να συμβουλεύω [τους κερδοσκόπους] ότι θα μπλέξουν. Έκαναν ωχ τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι [ένας] παίκτης πόκερ… αλλά απλά θα τους έλεγα, προσέξτε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρωσία – Σαουδική Αραβία

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν μια κοινή στάση στον ΟΠΕΚ+,  μετά τη διαμάχη του Μαρτίου 2020 που οδήγησε στη διάλυση της πετρελαϊκής τους συνεργασίας για ένα μήνα και στον επακόλουθο «πόλεμο» τιμών.

Η Μόσχα και το Ριάντ επανένωσαν αργότερα τους δεσμούς τους μέσω μιας νέας συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για να ανταποκριθούν στη βουτιά της ζήτησης λόγω της πανδημίας  Covid-19 — και έκτοτε παρέμειναν ομοϊδεάτες. Ακυρώνοντας την αντίληψη για δημόσιο ρήγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της BRICS στο Κέιπ Τάουν.

Οι δυο τους εξέτασαν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους και «τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξής τους σε όλους τους τομείς, εκτός από τη συζήτηση για την εδραίωση διμερών και πολυμερών δράσεων», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+, είπαν στο CNBC ότι είναι απίθανο να υπάρξει περαιτέρω μείωση της παραγωγής αυτό το Σαββατοκύριακο. Κάποιος  άλλος, σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει εκτός και αν η ζήτηση παραμείνει χαμηλή στην Κίνα – όπου η ανάκαμψη υπολείπεται των προσδοκιών.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν επίσης ότι η ομάδα παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, καθώς η πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι πέρασε από πολλά στάδια συζήτησης και ψηφοφορίας σε μια προσπάθεια η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Μια τρίτη πηγή αποκάλυψε ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην κατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων έναντι των τιμών, θα ήταν σύμφωνος με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent με λήξη Αυγούστου διαπραγματεύονταν στα 75,70 δολάρια το βαρέλι στις 10:24 π.μ. στο Λονδίνο, αυξημένα κατά 1,42 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τον διακανονισμό της Πέμπτης.

Τι προβλέπει η Goldman Sachs

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ανέφεραν σε σημείωμα την Τετάρτη ότι βλέπουν μια «μεγάλη υποκειμενική πιθανότητα 35%» για περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ. «Η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας να «σφίξει τα λουριά» τους κερδοσκόπους και η απόφαση να συναντηθούν προσωπικά υποδηλώνουν επίσης ότι πιθανότατα θα συζητηθούν βαθύτερες περικοπές», προσθέτουν.

Η προσφορά

Περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως από τις εξαγωγές του βορείου Ιράκ «πάγωσαν» λόγω δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Βαγδάτης, της Άγκυρας και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Η Νιγηρία, συνήθως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής, ανέφερε την παραγωγή αργού του Απριλίου, σε μόλις 999.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου του ΟΠΕΚ για τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, η πραγματική έκταση των απωλειών ρωσικής παραγωγής παραμένει ασαφής, καθώς τα πλοία που μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο της Μόσχας απενεργοποιούν τη δορυφορική παρακολούθηση και η Ρωσία προσπαθεί να μετατοπίσει περαιτέρω την «πελατεία» της προς τα ανατολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια