Η χθεσινή δήλωση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της Mytilineos εκτός Ελλάδας μπορεί να έπεσε ως βόμβα, ωστόσο αν κάποιος παρατηρούσε τις συνεντεύξεις του σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα αντιλαμβανόταν πως δεν είναι μία ιδέα που του καρφώθηκε στο μυαλό εσχάτως.

Και δεν είναι μόνο η δήλωση του που είχε κάνει στο CNBC στις 6 Μαρτίου ούτε και η πιο τελευταία στο Bloomberg TV. Ο ίδιος στις ενημερώσεις που είχε κάνει στους αναλυτές τόσο στις αρχές της χρονιάς όσο και κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το γεγονός πως η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν αναγνωρίζει τις υπεραξίες της εισηγμένης.

Mytilineos: Εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 1,4 GW από την Westbridge

Τα EBITDA

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα οικονομικά μεγέθη της τελευταίας διετίας αλλά στην πρόβλεψη που έκανε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων για EBITDA άνω του 1 δις. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Σε μία διετία ιδιαίτερα ταραγμένη από γεγονότα όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ελληνική πολυεθνική διεύρυνε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της σε όλο και περισσότερα μέρη του πλανήτη, μετασχημάτισε δύο φορές την εταιρεία 2018 και 2023, και προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις.

Ο Καναδάς

Η πλέον μεγαλύτερη και εκτός συνόρων είναι η χθεσινή που ανακοινώθηκε ύψους 1,16 δις. ευρώ στον Καναδά με την κατασκευή, διαχείριση και μεταβίβαση (BOT) μεγάλων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,4 GW.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και από τη θέση του προέδρου της Eurometaux τονίζει τη μεγάλη διαφορά της πολιτικής των κινήτρων προς τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με αυτήν της Ε.Ε. «Η Αμερική βάζει τα λεφτά στο τραπέζι. Η Ευρώπη έβαλε ένα ευχολόγιο δίχως λεφτά που διώχνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες», σημείωσε.

Ο ίδιος μάλιστα συνόδευσε χθες τη συγκεκριμένη του αναφορά ενώπιον των μετόχων με το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επένδυση εκτός Ευρώπης κατασκευάζοντας εργοστάσιο πρωτόχυτου ή δευτερόχυτου αλουμινίου.

Οι υπεραξίες

Απέδωσε το γεγονός του προβληματισμού του για τη διατήρηση ή όχι της έδρας στην Ελλάδα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν μεγάλοι επενδυτές την Ελλάδας.

Μεγάλοι οίκοι τοποθετούνται σε μετοχές 8 με 10 φορές το EBITDA στην Ελλάδα η αντίστοιχη τοποθέτηση ισοδυναμεί με 4 – 5 φορές το EBITDA.

Επιπλέον, αν και το ομόλογο της Mytilineos, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες τιμολογείται με επενδυτική βαθμίδα, εντούτοις στην ελληνική αγορά η ανάκτηση της από μία εταιρεία εξαρτάται από την αξιολόγηση της οικονομίας της.

Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης χθες πως δέχεται πιέσεις από μεγαλομετόχους στην εταιρεία του για μεταφορά της έδρας της εταιρείας προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές αξίες και υπεραξίες της εισηγμένης.

Η πολιτική σταθερότητα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης ήταν ξεκάθαρος ως προς το αν η συγκεκριμένη σκέψη και η ενδεχόμενη λήψη μίας απόφασης για μεταφορά της έδρας εκτός συνόρων συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα: «Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία έχει μία δημοκρατία εδραιωμένη και ανήκει στους θεσμούς της Δύσης».

Η επενδυτική βαθμίδα

Αν και ο κ. Μυτιληναίος σύμφωνα με όσα είπε το ενδεχόμενο της μεταφοράς της έδρας έχει να κάνει καθαρά με τις αξίες της εταιρείας, εντούτοις λίγο νωρίτερα είχε περιγράψει τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Η κατάκτηση της θα σηματοδοτήσει την είσοδο κεφαλαίων χωρίς όριο στη χώρα, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι πως η Ελλάδα θα μεταβεί από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές. Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κριτήριο για τον ερχομό τέτοιων μεγάλων κεφαλαίων».

Η ελληνική οικονομία

Αναμφίβολα μία ενδεχόμενη κίνηση της Mytilineos για μεταφορά της έδρας είναι πιθανόν να προστεθεί σε μία σειρά κι άλλων επιχειρήσεων που έπραξαν νωρίτερα το ίδιο: ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Coca Cola, Τιτάν. Θα αφήσει ένα μελανό σημάδι στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και βέβαια οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα θα συνεχίσουν. Δηλαδή δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο.

Ωστόσο, η σοβαρή πιθανότητα της ελληνικής οικονομίας να πάρει την επενδυτική βαθμίδα ενδεχομένως και να πετύχει να επουλώσει γρήγορα ένα τραύμα που θα άφηνε η μεταφορά μίας ακόμη έδρας μεγάλης επιχείρησης εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις