«Αγαπώ τη χώρα μου και ίσως μια μέρα να την υπηρετήσω με τη μια ή την άλλη ιδιότητα». Αυτό δήλωσε ο καταξιωμένος CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Bloomberg, ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία που τον θέλει να προσθέτει στο πλούσιο βιογραφικό του και την ενασχόληση με τον πολιτικό στίβο, ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2024 στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Πυρά Ντίμον κατά ρυθμιστικών αρχών

Ο τραπεζίτης περιλαμβάνεται στη λίστα των κορυφαίων ηγετών της Wall Street, στην οποία φιγουράρουν επίσης ο 63χρονος ο Μπράιαν Μόινιχαν ο οποίος ηγείται της Bank of America από το 2010, και ο 64χρονος Τζέιμς Γκόρμαν , CEO της Morgan Stanley, επίσης από το 2010 και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο Ντιμόν κρατάει το τιμόνι της JPMorgan από το 2005. Και αποδείχθηκε δίχως άλλο άριστος καπετάνιος.

Τζέιμι Ντίμον-Παπαδημητρίου: Πώς κέρδισε το deal της First Republic Bank

Έχοντας πει επανειλημμένα αστειευόμενος ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην κορυφή της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ για άλλα πέντε χρόνια, ανεξάρτητα από το τι του ζητηθεί γύρω από αυτό, έσπευσε να κλείσει τις εικασίες για μια προεδρική υποψηφιότητα που ακούγονται από καιρού εις καιρόν την τελευταία δεκαετία. Το πέτυχε, όμως;

Προς το παρόν, δηλώνει ότι έχει επικεντρωθεί στη δουλειά του ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, έναν ρόλο ο οποίο τον κάνει «αρκετά χαρούμενο».

«Μου αρέσει αυτό που κάνω», είπε. Η JPMorgan κάνει «θαυμάσια δουλειά για να βοηθήσει τους Αμερικανούς, για να βοηθήσει χώρες σε όλο τον κόσμο».

Πώς άνοιξε τον χορό των σεναρίων

Ωστόσο, οι εικασίες για μια υποψηφιότητά του για την αμερικανική προεδρία είναι συχνές τα τελευταία χρόνια. Το 2019, είχε πει ότι η σεναριολογία γύρω από αυτό το θέμα ήταν «παράλογη» και ότι ενώ σκέφτηκε μια προεδρική υποψηφιότητα, αποφάσισε να μην το κάνει.

Το 2018 ο Ντίμον είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είναι «το ίδιο σκληρός» και «πιο έξυπνος». Έσπευσε, όμως, λίγες ώρες αργότερα να πει ότι δεν έπρεπε να είχε ανοίξει μια διένεξη, και ότι δεν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το σχόλιό του για τον Τραμπ «αποδεικνύει ότι δεν θα γινόμουν καλός πολιτικός».

Ωστόσο, οι ευθείες απόψεις του για την πολιτική των ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις ότι θα μπορούσε να μπει στην πολιτική. Μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016, υπήρξαν εικασίες ότι ο Ντίμον θα μπορούσε να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος είπε τότε ότι δεν πίστευε πως είναι ένας ρόλος που του ταιριάζει.

Δίνοντας το στίγμα του για τις πεποιθήσεις του –όχι ότι υπήρχαν αμφιβολίες βεβαίως- επανέλαβε την άποψή του ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μια δύναμη για το καλό», ενώ για τον εαυτό του είπε: «Είμαι ένας ένθερμος, μαχητικός, καπιταλιστής της ελεύθερης αγοράς».

Φυσικά, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ένας Διευθύνων Σύμβουλος της Wall Street θα είχε επιτυχία στην πολιτική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον σκεπτικισμό τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών για την εξουσία των επιχειρήσεων γενικά και των μεγάλων τραπεζών πολύ περισσότερο, σχολιάζει το CNN.

Στην κορυφή των επιχειρήσεων

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού της JPMorgan, ο Ντίμον κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, δεν διστάζει να παίρνει συχνά δημόσια θέση για μείζονα ζητήματα, όπως είναι το δικαίωμα ψήφου, ο σεβασμός στην ειρηνική παράδοση της εξουσίας, αλλά και το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Έβγαλε την JPMorgan από τη θύελλα της οικονομικής κρίσης του 2008, την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα την τραπεζική κρίση. Μετά από κάθε περίοδο αναταραχών και πιέσεων, η τράπεζα αναδεικνύεται ακόμα πιο δυνατή.

Και, αν μη τι άλλο, έχει καταφέρει να κάνει τους επικριτές της κυριαρχίας των τραπεζών να ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής… παραείναι μεγάλη, ειδικά μετά την εξαγορά της περιφερειακής First Republic που κατέρρευσε πρόσφατα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή