Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θα επικεντρωθεί στο νέο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και στους όρους σύστασης των πολυεργοδοτικών ταμείων, βρίσκεται προ των πυλών και θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προέλθει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.

Πότε θα πάρουν τα εφάπαξ οι συνταξιούχοι του δημοσίου

Τσακλόγου

Ενδεικτική αυτού είναι η αναφορά του πρώην υφυπουργού Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου ο οποίος μιλώντας στον ΟΤ, στο debate για το ασφαλιστικό, και αναφερόμενος στα όσα πρέπει να γίνουν στο τομέα αυτό μετά τις εκλογές, σημειώνει τα εξής:

«Έχοντας πλήρη συνείδηση του σημαντικού ρόλου που καλείται να παίξει η επαγγελματική ασφάλιση ως συμπληρωματικός πυλώνας ασφάλισης, σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού της πλαισίου του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, τη διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα εποπτείας σε μια ενιαία εποπτική δομή και τον εξορθολογισμό των σχετικών φορολογικών διατάξεων».

Οι άξονες

Ως εκ τούτου τέσσερις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέα μεταρρύθμιση:

  1.  Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης.
  2.  Η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων.
  3.  Η μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα εποπτείας σε μια ενιαία εποπτική δομή.
  4.  Ο εξορθολογισμός των σχετικών φορολογικών διατάξεων

Η σημαντικότερη αλλαγή που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς λειτουργίας του τρίτου πυλώνα της ασφάλισης, αφορά τη σύσταση πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων.

Τα επαγγελματικά ταμεία

Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας ταμείων ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.

Η θέσπιση αυτής της αλλαγής θεωρείται «σημαντική ώθηση» στις συνομιλίες μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την θέσπιση συμπληρωματικού ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Πέραν τούτου στις αλλαγές θα συμπεριλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.

Και επίσης η ισχυρή εποπτεία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Σύμφωνα με όσα – κατά καιρούς έχουν συζητηθεί στο υπουργείο Εργασίας – οι παρεμβάσεις θα αφορούν: στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ. Και στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και στον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.