Ανεβάζουν ταχύτητα τα ταμεία πρόνοιας του δημοσίου τομέα, με στόχο την αποπληρωμή περίπου 20.000 εκκρεμών εφάπαξ βοηθημάτων. Στόχος είναι τα εν λόγω ταμείων είναι να μηδενίσουν τις εκκρεμότητες έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ποιο ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει στην ώρα του μερίσματα και παροχές

Μεγάλος αριθμός αιτήσεων

Οι εκκρεμότητες στην καταβολή των εφάπαξ, αυξήθηκαν ιδιαίτερα το 2022, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που καταγράφηκαν εντός του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τις 210.000 αιτήσεις.

Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων – από τις οποίες οι 23.000 αφορούσαν δημοσίους υπαλλήλους και οι 24.000 εκπαιδευτικούς – έφερε αύξηση και στα αιτήματα χορήγησης εφάπαξ βοηθημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στην απονομή που ξεπερνούν τους έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Πόσοι πληρώθηκαν

Ανά κατηγορία συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων το εφάπαξ που πληρώθηκε το 2022 ήταν 21.940 για δημοτικούς υπαλλήλους, 14.100 για υπαλλήλους κρατικών φορέων και οργανισμών, 8.400 ευρώ για κληρικούς, 24.000 ευρώ για αστυνομικούς, 30.400 ευρώ για υπαλλήλους ειδικών μισθολογίων (καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά.), 25.500 ευρώ για εκπαιδευτικούς, 22.190 ευρώ για πολιτικούς – διοικητικούς υπαλλήλους (υπουργείων, εφοριών κ.ά.) και 24.348 ευρώ για υπαλλήλους δημόσιων νοσοκομείων. Στους πολιτικούς υπαλλήλους, το μέσο εφάπαξ μειώθηκε κάτω από τις 20.000 ευρώ. Στους εκπαιδευτικούς, ήταν 21.962 ευρώ (από 24.337 ευρώ το 2021).

Χαμηλότερα εφάπαξ

Το 2023 τα εφάπαξ βοηθήματα του δημοσίου θα είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς σχετίζονται με το πλήθος των συνταξιοδοτήσεων, όπως και με τα έτη ασφάλισης και με τις συντάξιμες αποδοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εφάπαξ μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2023. Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για να λάβει ένας νέος συνταξιούχος, εφάπαξ αντίστοιχο με αυτό που ελάμβαναν οι παλαιοί, θα πρέπει να παραμείνει στην υπηρεσία του περισσότερα χρόνια. Υπολογίζεται ότι για να λάβει για παράδειγμα κάποιος εκπαιδευτικός το εφάπαξ που έλαβε κάποιος συνάδελφός του πριν από το νόμο Κατρούγκαλου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, θα πρέπει να παραμείνει στην εργασία του 40 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.