Η επισκευή της κατεστραμμένης ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια, αλλά η συγκέντρωση των μετρητών θα βοηθήσει την ΕΕ να ολοκληρώσει την απομάκρυνσή της από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας.

«Η Ουκρανία πρέπει να ανοικοδομηθεί όχι από έλεος αλλά από πρακτικό επιχειρηματικό συμφέρον», δήλωσε στο Politico ο Ολεξέι Τσερνίσοφ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία στοχεύει να επισκιάσει τη Ρωσία ως προμηθευτή φυσικού αερίου ενώ παράλληλα ενισχύει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της στην ΕΕ.

Πώς αχρηστεύθηκε το «υπερόπλο» Πούτιν – Ο εκβιασμός με την ενέργεια που γύρισε μπούμερανγκ

«Η Ουκρανία έχει τα δεύτερα ή τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα και πόρους φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Τσερνίσοφ. «Θα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε τον έξω κόσμο, δηλαδή την ΕΕ, με περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια»

Εκτιμά επίσης ότι η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση της χώρας ήδη από αυτόν τον χειμώνα, με πιθανές εξαγωγές στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών, η Ουκρανία πέρυσι εξόρυξε 18,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, ενώ η κατανάλωση έφτασε στα 20,1 bcm — μειωμένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής και των μαζικών ροών προσφύγων, μετά τη ρωσική εισβολή.

«Όσο συνεχίζονται οι έντονες εχθροπραξίες, δεν θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αβέβαιου οικονομικού μέλλοντος της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά το think tank που εδρεύει στη Βαρσοβία..

Η θυγατρική εξόρυξης της Naftogaz Ukrgasvydobuvannya πέρυσι άνοιξε 47 νέες γεωτρήσεις.

Ρωσικοί δεσμοί

Όπως επισημαίνει το Politico, παρά τον πόλεμο, η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το τεράστιο δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας για να στείλει φυσικό αέριο στον ολοένα και μειούμενο αριθμό πελατών της — κυρίως στη Σλοβακία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Μολδαβία. Σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας διαμετακόμισης, η Ουκρανία κερδίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη συμφωνία και το Κρεμλίνο φέρεται να είναι ανοιχτό να την ανανεώσει όταν λήξει το επόμενο έτος.

Ο Τσερνίσοφ είπε ότι η απόφαση για το εάν θα παραταθεί η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου εξαρτάται από τις χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Μόσχα, αλλά είπε ότι η Naftogaz στοχεύει τελικά να «αντικαταστήσει το αέριο που ρέει αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας με ουκρανικό αέριο».

Δυσκολίες

Οι σχέσεις μεταξύ Naftogaz και Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ: τον περασμένο μήνα, η ουκρανική εταιρεία κέρδισε μια διαιτητική αγωγή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά του μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom για την παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων στην Κριμαία. Υπάρχει επίσης και μία διαμάχη μεταξύ των για τα τέλη μεταφοράς.

Αποζημίωση 5 δισ. στη Naftogaz καλείται να καταβάλει η Μόσχα

Ενώ η χώρα έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου άνω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων, μεγάλο μέρος του βρίσκεται στα ανατολικά, είτε υπό ρωσική κατοχή είτε κοντά στις γραμμές του μετώπου.

Ο Τσερνίσοφ αναγνώρισε ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και το Κίεβο δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει πλήρως τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Μόσχας. Το σχέδιο, είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ προσωρινά καθώς μεταβαίνει στην πράσινη ενέργεια. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος και η Ουκρανία αρχίσει να ανοικοδομεί, είναι πιθανό να στραφεί σε πράσινες ενέργειες ως μέρος της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ, απελευθερώνοντας περισσότερο αέριο για εξαγωγή.

Βιομεθάνιο

«Βασιζόμαστε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ και, στρατηγικά, η Ουκρανία θα εξάγει στο μέλλον όχι μόνο φυσικό αέριο αλλά και υδρογόνο και βιομεθάνιο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρώτο εργοστάσιο βιομεθανίου της Ουκρανίας συνδέθηκε με το δίκτυο φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο, το Κίεβο υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την ΕΕ για την εξαγωγή αερίων απανθρακωμένων — που θεωρείται ως αντικατάσταση του ορυκτού αερίου.

Το Κίεβο είναι επίσης αισιόδοξο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους γείτονές του, κάτι που άρχισε να κάνει ξανά τον περασμένο μήνα μετά από μια εξάμηνη παύση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή του υποδομή.

«Όταν η Ουκρανία απελευθερώσει τον νότο και αποκτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία θα είναι πολύ θετικό. Εάν ανακτήσουμε όλη την παραγωγή ενέργειας στην Ουκρανία, θα γίνουμε αμέσως ένας σημαντικός εξαγωγέας – το powerbank της Ευρώπης». δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz.

Τα βλέμματα στο Λονδίνο

Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας τον Ιούνιο στο Λονδίνο θα συζητήσει τον καλύτερο τρόπο κινητοποίησης υποστήριξης για τη χώρα και ενίσχυσης της οικονομίας της.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία αγωνιζόταν να προσελκύσει επαρκές ξένο κεφάλαιο λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και τη νομική προστασία. Η χώρα έχει ξεκινήσει από τότε μια προσπάθεια να περιορίσει τη δύναμη των ολιγαρχών και να ξεριζώσει τη διαφθορά, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας .

«Έχουμε απελπιστική ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν τη δυνατότητα στις διεθνείς επιχειρήσεις να έρθουν εδώ», δήλωσε ο Τσερνίσοφ. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το κράτος δικαίου, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την προστασία των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας [και] τις μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια