Η Lloyd’s του Λονδίνου έγινε ο έκτος ασφαλιστικός οργανισμός που εγκατέλειψε τη συμμαχία για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω προειδοποιήσεων ενός συνασπισμού χρηματοπιστωτικών εταιρειών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τις συνέπειες των «πολιτικών επιθέσεων» κατά των ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Η αποχώρηση των έξι ασφαλιστικών εταιρειών από τη συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) έγινε σε διάστημα 36 ωρών, με τη Lloyd’s να ακολουθεί τη QBE Insurance από την Αυστραλία, τη γερμανική Allianz, τις γαλλικές AXA και SCOR και την ιαπωνική SOMPO.

Στο «ζενίθ» θα φτάσει το κόστος ενέργειας την επόμενη δεκαετία-Ο ρόλος του μηδενικού άνθρακα

Η Lloyd’s προσχώρησε στην Αυστραλιανή QBE Insurance στην αποχώρηση από την Παρασκευή. Οι αποχωρήσεις αυτές έγιναν μετά από σωρεία κατηγοριών από τους Ρεπουμπλικανούς γενικούς εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι οι ασφαλιστικές παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Μετά τις αποχωρήσεις αυτές, η NZIA έχασε το ένα πέμπτο των μελών της μέσα σε μια εβδομάδα -όλες τους μεγάλες πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Συνολικά από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν αποχωρήσει 10 εταιρείες, από τις 30 την περίοδο εκείνη.

Οι τελευταίες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του συνασπισμού, ο οποίος σχηματίστηκε το 2021 και απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα χαρτοφυλάκιά τους και να φθάσουν στο απόλυτο μηδέν έως το 2050.

Καμία από τις εταιρείες που αποχώρησαν δεν εξήγησε τους λόγους, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις υποστηρίζουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επικαλεστεί ανησυχίες για τις διαφωνίες από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς.

«Αυτές οι πολιτικές επιθέσεις παρεμβαίνουν στις ανεξάρτητες προσπάθειες των ασφαλιστικών να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο, ο οποίος θα βλάψει τους ασφαλισμένους, τους κύριους επενδυτές και τις τοπικές οικονομίες», δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο εκπρόσωπος της χρηματοδοτούμενης από τον ΟΗΕ Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd’s of London, Τζον Νιλ, έχει δηλώσει παλαιότερα στο Reuters ότι η συμμαχία έπρεπε να καταστήσει τους κανόνες ένταξης λιγότερο αυστηρούς, διαφορετικά η συμμαχία κινδύνευε να καταρρεύσει. Από τη μεριά του, εκπρόσωπος της Lloyd’s ανέφερε ότι η ασφαλιστική αγορά παραμένει προσηλωμένη στη βιώσιμη στρατηγική.

Ο Ρενό Γκοντί της AXΑ, είπε στα μέλη ότι η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία εγκαταλείπει τη συμμαχία με βαριά καρδιά επειδή ένιωθε ότι η παρουσία της θα αποσπούσε την προσοχή δεδομένης της εστίασης των Ρεπουμπλικανών εναντίον της, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters.

«Λυπούμαστε για τις πρόσφατες εξελίξεις και θα συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ και άλλα τα μέλη για να επιδιώξουμε μια λύση», τόνισε εκπρόσωπος της Aviva σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η NZIA έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων και πλαισίων για τους ασφαλιστικές που προσπαθούν να επιτύχουν τις μηδενικές εκπομπές.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί έχουν οργανώσει μια εκστρατεία κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα, ως μέρος μιας ευρύτερης πίεσης προς τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες (ESG) στη λήψη αποφάσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Vanguard, μία από τους μεγαλύτερες διαχειρίστριες περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αποχώρησε από μια συμμαχία για τους διαχειριστές κεφαλαίων, επικαλούμενη την ανάγκη για ανεξαρτησία.

Εναπομείναντα μέλη

Μετά από τις αποχωρήσεις, η NZIA έμεινε με 21 μέλη σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, πολλά από αυτά τα μέλη όμως είναι μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι δύσκολο να ασκηθεί αγωγή κατά των ασφαλιστικών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και από τη μεριά της, η NZIA δέχεται νομικές συμβουλές όταν θέτει απαιτήσεις για τα μέλη της. Όμως οι ασφαλιστικές ανησυχούν για τις διαφωνίες με τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ.

Η Consumers’ Research, μια ομάδα ακτιβιστών με έδρα τις ΗΠΑ που ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές ESG, θα διοργάνωνε διαδήλωση έξω από τα γραφεία της NZIA στις ΗΠΑ για να τους πιέσει να παραιτηθούν.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη NZIA δραστηριοποιούνται έντονα στις ΗΠΑ. Ορισμένοι από αυτούς τους ασφαλιστές παραμένουν μέλη μιας άλλης συμμαχίας της GFANZ, της Net-Zero Asset Owners Alliance.

Από την άλλη, οι ασφαλιστικές που αποχώρησαν οι οποίες ως επί το πλείστον αρνήθηκαν να εξηγήσουν γιατί το κάνουν, δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένες στη μείωση των εκπομπών στις συμφωνίες που αναλαμβάνουν.

«Παρά αυτούς τους πολιτικούς αντίθετους ανέμους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των ασφαλιστικών για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και την ανάπτυξη των σχεδίων για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της GFANZ.

Η GFANZ, με τον Κάρνεϊ σε μία εκ των προεδρικών θέσεων, ξεκίνησε το 2021 ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, στη Γλασκώβη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News