Υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας για έως και μια δεκαετία θα σημαίνει η προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές CO2, προειδοποιεί η KPMG.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτύχει να αντισταθμίσει το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια της Βρετανίας, υποστηρίζει η εταιρεία, σύμφωνα με την Telegraph.

Κλιματική αλλαγή: Η κλιματική ουδετερότητα στην… κρίση των Βερολινέζων

Μείωση ορυκτών καυσίμων-Ανοδος τιμών

Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μια δεκαετία υψηλότερων λογαριασμών από την κούρσα για καθαρή ενέργεια, προειδοποίησε η KPMG.

Η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, είπε ότι οι λογαριασμοί θα παραμείνουν υψηλοί για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια επειδή «η μετάβαση στο καθαρό μηδέν θα προσθέσει κόστος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους λογαριασμούς ενέργειας».

Οι υπουργοί έθεσαν στόχο για το Ηνωμένο Βασίλειο να μηδενίσει τις  εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πολύ γρήγορη μείωση των προμηθειών ορυκτών καυσίμων κινδυνεύει να προκαλέσει νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Εως και 93% υψηλότερα την επόμενη δεκαετία

Οι λογαριασμοί ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν περίπου 93% υψηλότεροι την επόμενη δεκαετία από ό,τι τα δύο χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που τροφοδότησε μια άνοδο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον περασμένο Αύγουστο, αν και εξακολουθούν να είναι περίπου τριπλάσιες από ό,τι πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Οι αναλυτές της Investec έχουν προβλέψει ότι το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, όπως ορίστηκε από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem, θα πέσει στις 1.981 λίρες τον Ιούλιο από το τρέχον επίπεδο των 4.279. Τον Φεβρουάριο του 2020 το ανώτατο όριο ήταν 1.042 λίρες.

Εθνική Επιτροπή Υποδομών

Σε ξεχωριστή έκθεση τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Υποδομών (NIC) ανέφερε ότι ο αργός ρυθμός των βελτιώσεων της οικιακής ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις νομικές της δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά καθορισμένα ποσά.

Σύμφωνα με τον λεγόμενο έκτο προϋπολογισμό άνθρακα, ορόσημο προς τον καθαρό μηδενικό στόχο της για το 2050, η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της το 2035 κατά 78% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε 600.000 εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας που θα πραγματοποιούνται ετησίως από το 2028 και η συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών θα έχει εκτεταμένη μόνωση και διπλά τζάμια για την κάλυψη των απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης.

Ωστόσο, το NIC, υπό την προεδρία του Sir John Armitt, έχει προειδοποιήσει ότι αυτός ο στόχος είναι επί του παρόντος σε τροχιά απώλειας.

«Αργός ρυθμός»

Σε ετήσια ανασκόπηση, η επιτροπή ανέφερε ότι ο ρυθμός αλλαγής στη μόνωση των σπιτιών και στην αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως οι αντλίες θερμότητας, είναι επί του παρόντος «πολύ αργός».

Προειδοποίησε ότι πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα αναβάθμισης λέβητα – όπου οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να λάβουν κουπόνια 5.000 λιρών για να βοηθήσουν στην πληρωμή για αντλίες θερμότητας – «δεν επαρκούν» για να πυροδοτήσουν εκτεταμένες αλλαγές.

Μόνο 55.000 αντλίες θερμότητας εγκαταστάθηκαν το 2021. Οι ηλεκτρικές συσκευές αυξάνουν τη θερμοκρασία στα σπίτια των ανθρώπων απορροφώντας τη θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα – αλλά παραμένουν πολύ ακριβές για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Η Επιτροπή σχολίασε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης του λέβητα ήταν «πολύ μικρό και πολύ βραχυπρόθεσμο για να κλιμακώσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της αντλίας θερμότητας», με τον ετήσιο αριθμό εγκαταστάσεων να προβλέπεται μόνο να φτάσει περίπου τις 350.000 ετησίως μέχρι το έτος-στόχο.

Επιπλέον, προειδοποίησε  ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών.

Η θέση της κυβέρνησης

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Είμαστε δεσμευμένοι στην επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων μας και ξοδεύουμε 12,6 δισεκατομμύρια στερλίνες αυτή τη δεκαετία για να μειώσουμε την εθνική κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.

«Η παροχή υποδομών υψηλής ποιότητας είναι το θεμέλιο της μελλοντικής μας ανάπτυξής και έχουμε διατηρήσει τη συνολική μας επένδυση σε επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Επιτροπή να αναγνωρίζει την πρόοδό μας στην ανάπτυξη ευρυζωνικής σύνδεσης gigabit και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green