Ο Ίλον Μασκ μπορεί να είναι ο πιο δημοφιλής Αμερικανός στην Κίνα. Ο επιθετικός επιχειρηματίας προσγειώθηκε στο Πεκίνο την Τρίτη για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2020 και ξεκίνησε αμέσως συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Κινκ Γκανγκ. Με τους ξένους καπιταλιστές να αμφισβητούν την επενδυσιμότητα της χώρας, η κεντρική κυβέρνηση έχει λόγο να δείχνει την ευγνωμοσύνη της. Ο Μασκ έχει δώσει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα όλα όσα εύλογα περίμενε, και με το παραπάνω.

Η απόφαση του Μασκ να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο Tesla στον κόσμο στη Σαγκάη το 2019 ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας. Το τεράστιο εργοστάσιο μπορεί να παράγει περισσότερα από 750.000 αυτοκίνητα ετησίως, που ισοδυναμεί με πάνω από το 10% των συνολικών πωλήσεων νέων ενεργειακών οχημάτων της χώρας το 2022. Οι προμηθευτές που εμφανίστηκαν για να εξυπηρετήσουν το τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα υποστηρίζουν τώρα εγχώριες μάρκες, βοηθώντας την Κίνα να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να γίνει η κορυφαίος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο το πρώτο τρίμηνο. Ο αυξημένος ανταγωνισμός έχει μειώσει το μερίδιο αγοράς της Tesla, αλλά οι πωλήσεις της στην Κίνα αυξάνονται σταθερά με τριψήφιους ρυθμούς, αγγίζοντας τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 – 22% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι η κορυφαία αγορά για το Model Y της Tesla, βοηθώντας το να γίνει το όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Οι ανησυχίες, ότι η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, που προηγουμένως είχε κυνηγήσει επιθετικά τον στρατό των προπαγανδιστικών bot του Πεκίνου, θα μπορούσε να βλάψει τη θέση της Tesla στην Κίνα, ήταν άστοχες. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο φαίνεται πιθανότερο. Ο Μασκ έχει σταματήσει την πρακτική της σήμανσης ΜΜΕ που συνδέονται με το κινεζικό κράτος και η «απόλυτη» υποστήριξή του για την ελευθερία του λόγου φαίνεται να περιορίζεται σε χώρες όπου αυτά τα δικαιώματα ήδη υπερασπίζονται καλά. Ήταν περισσότερο διατεθειμένος να συμμορφωθεί με αιτήματα για να φιμώσει τους επικριτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, αναφέροντας την ανάγκη του να υπακούει στους τοπικούς νόμους. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό προηγούμενο για το ΚΚΚ. Το άρθρο 38 του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ποινικοποιεί τη συμπεριφορά που «προκαλεί μίσος» προς την κεντρική κυβέρνηση, διευκρινίζει ότι ισχύει για όλους, παντού.

Τέλος, η επιτυχία της Tesla στην Κίνα είναι χρήσιμη για τους αξιωματούχους που μάχονται κατά του αφηγήματος ότι οι επενδύσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία έχoυν γίνει πολύ επικίνδυνες υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ειδικά για ξένες εταιρείες με πολύτιμη τεχνολογία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μασκ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μοιράζονται «αδιαχώριστα» συμφέροντα και ότι η Tesla αντιτίθεται στην αποσύνδεση.

Όλα αυτά παρέχουν στην αξίας 638 δισεκατομμυρίων δολαρίων Tesla καλή πολιτική κάλυψη στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι. Η φιλία του Μασκ με το Πεκίνο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην Ουάσιγκτον, όπου το εγχείρημά του στη SpaceX έχει κρατικές συμβάσεις. Αλλά προς το παρόν το Πεκίνο και ο Μασκ παίρνουν αυτό που θέλουν από τη συμφωνία, και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αντέξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners