Το Twitter «επέλεξε την αντιπαράθεση» αποφασίζοντας να εγκαταλείψει τον εθελοντικό κώδικα καλής πρακτικής της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη λύπη της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα.

Twitter: Στα 15 δισ. δολάρια η αξία του, από τα 44 δισ. δολάρια που το αγόρασε ο Μασκ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες ότι το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ελέγχεται από τον Ίλον Μασκ, αποσύρεται απ’ αυτό τον εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς που θεσπίσθηκε το 2018 και περιέχει περίπου 40 δεσμεύσεις με στόχο κυρίως να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με αυτούς που ελέγχουν την ακρίβεια των γεγονότων και να στερηθούν τις διαφημίσεις οι ισότοποι που διανέμουν ψευδείς ειδήσεις.

«Ο κώδικας είναι εθελοντικός»

«Πιστεύουμε πως είναι ένα λάθος εκ μέρους του Twitter (…) Επέλεξαν την αντιπαράθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γιούροβα, αρμόδια στους κόλπους της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια.

Πέραν των εθελοντικών δεσμεύσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, η μάχη εναντίον της παραπληροφόρησης θα καταστεί νομική υποχρέωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που θα ισχύσει από τις 25 Αυγούστου. Αν το Twitter «θέλει να λειτουργεί και να κερδίζει χρήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να συμμορφωθεί προς το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες», υπογράμμισε η Γιούροβα.

«Ο κώδικας είναι εθελοντικός, αλλά μην απατάσθε: εγκαταλείποντας τον κώδικα, το Twitter θα αποτελέσει αντικείμενο αυξημένης προσοχής. Οι δράσεις του και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού νόμου (DSA) θα εξετάζονται από κοντά, αυστηρά και κατά προτεραιότητα», προειδοποίησε.

Ποιοι υπογράφουν τον κώδικα καλής πρακτικής

Η απόσυρση του Twitter από τον ευρωπαϊκό κώδικα δεν ήταν έκπληξη για τις Βρυξέλλες: μετά την εξαγορά αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν από περισσότερο από έξι μήνες, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ χαλάρωσε τον έλεγχο των προβληματικών περιεχομένων και μοιάζει να ενίσχυσε τη φωνή διαβόητων προσώπων που διαδίδουν παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα.

Ο ευρωπαϊκός κώδικας καλής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο συνασπίζει γύρω στους τριάντα υπογράφοντες, γιγάντιες εταιρείες όπως οι Meta, Google, Microsoft ή TikTok, αλλά επίσης πιο μικρές πλατφόρμες, καθώς και επαγγελματίες της διαφήμισης, ελεγκτές γεγονότων (fact-checkers) και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτοί που υπέγραψαν τον κώδικα είχαν και οι ίδιοι συμμετάσχει στην κατάρτισή του.

«Πολλά πρόσωπα που εργάζονται στο Twitter είχαν συνεργασθεί μαζί μας (…) Είναι απογοητευτικό. Το Twitter είχε (εργαζομένους) πολύ ικανούς και αποφασισμένους, οι οποίοι είχαν καταλάβει πως έπρεπε να υπάρχει μια κάποια ευθύνη, μια ενισχυμένη ευθύνη από την πλευρά των πλατφορμών», δήλωσε η Γιούροβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες