Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εικόνα στις “ανάσες” που παίρνουν οι αγοραστές μετά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν.

Οι δείκτες

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,2% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.129,6 μονάδες, αφού η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές και αύξησε το ταμειακό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1%. Οι αγορές της Νότιας Κορέας είναι κλειστές την Τρίτη λόγω αργίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις, αλλά οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν όλες χαμηλότερα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,43% και τον Shenzhen Component να σημειώνει πτώση 0,98%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 συνέχισε να αυξάνεται πάνω από το όριο των 32.000 μονάδων, κερδίζοντας 0,9% και κλείνοντας στις 32.506,78 μονάδες. Παράλληλα, ο Topix σημείωσε άνοδο 0,74% και έκλεισε στις 2.236,28 μονάδες.

Η εκτόξευση του Nikkei

Την τελευταία φορά που ο Nikkei διαπραγματευόταν σε αυτά τα επίπεδα, η Ιαπωνία βρισκόταν στη μέση της οικονομικής φούσκας της – μια περίοδος από το 1986 έως το 1991, όπου οι τιμές των ακινήτων και των μετοχών ήταν εξαιρετικά διογκωμένες. Ο Nikkei έφτασε στο ιστορικό του υψηλό λίγο πάνω από τις 38.900 μονάδες τον Δεκέμβριο του 1989.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχει αυξηθεί περισσότερο από 25% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ένα σημάδι ότι ο δείκτης θα μπορούσε να εισέλθει σε μια ανοδική αγορά. Το ράλι μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ξένοι αγόρασαν καθαρή αξία ιαπωνικών μετοχών ύψους 53,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες εννέα εβδομάδες έως τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στις Φιλιππίνες επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 6,1% τον Μάιο, από 6,8% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ελαφρώς χαμηλότερα από το 6,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί ορισμένα επιλεγμένα είδη διατροφής και ενέργειας, υποχώρησε στο 7,7% τον Μάιο από 7,9% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές