Ένα ράλι παρόμοιο με αυτό που καταγράφεται στον τεχνολογικό κλάδο παρατηρήθηκε το περασμένο διάστημα στις μετοχές πολυτελείας, εκτινάσσοντας τις αποτιμήσεις στα ύψη. Ωστόσο,  η εικόνα άλλαξε γρήγορα.  Η Κίνα πήρε τα εύσημα για το ράλι και τώρα ευθύνεται για τη βουτιά: όπως γράφει το Bloomberg, τα προειδοποιητικά σήματα ότι οι μετοχές πολυτελείας έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους πληθαίνουν, καθώς περιορίζονται οι προοπτικές για το άνοιγμα του εμπορίου στην Κίνα.

Μία πληθώρα οικονομικών στοιχείων υποδηλώνει μια εξασθένιση της ανάκαμψης. Και αυτό περιορίζει την όρεξη για luxury assets, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η LVMH και η Hermes International να γίνουν μερικές από τις αγαπημένες μετοχές της Ευρώπης φέτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PwC, οι κινέζοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς πολυτελείας αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ο ρόλος τους βαραίνει ακόμη περισσότερο τώρα καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια πιθανή ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο.

Αστρονομικές απώλειες για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- Έχασε 11,2 δισ. σε μια μερα!

Δραματική βουτιά

Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έφτασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, οι μετοχές της LVMH έχουν χάσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τις συμμετοχές τους. Επίσης, πλήττει την προσωπική περιουσία του Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έχασε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από τον Ίλον Μασκ.

Ο δείκτης Stoxx Europe Luxury Index υποχώρησε σχεδόν 5% τον Μάιο, την πρώτη μηνιαία πτώση του φέτος. Αυτό ακολούθησε ένα ράλι σχεδόν 50% από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν τα στοιχήματα επανεκκίνησης της Κίνας απογειώθηκαν. Η Hermes διαπραγματεύεται με σχεδόν 50 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, στο ίδιο επίπεδο με την Nvidia Corp., την πιο καυτή μετοχή τεχνολογίας στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους σε αυτές τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital. «Η αγορά υψηλών αποτιμήσεων είναι σαν να οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο με 200 μίλια την ώρα. Είναι εντάξει, αλλά αν κάτι πάει στραβά, υπάρχει κάτι στο δρόμο ή αν είσαι λίγο πολύ σκληρός στο τιμόνι, όλα μπορεί να χαλάσουν πολύ γρήγορα».

Τα σημάδια επιβράδυνσης αυξάνονται. Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Απρίλιο υπολείπονταν των προβλέψεων, όπως και η βιομηχανική παραγωγή. Αντιδρώντας σε ασθενέστερες έρευνες του κλάδου, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ασία, Chang Shu, είπε ότι «αυξάνουν την ανησυχία για τη δύναμη και τη βιωσιμότητα» της ανάκαμψης.

Με το ποσοστό ανεργίας των νέων σε ιστορικό υψηλό στην Κίνα, η κατάσταση των καταναλωτών φαίνεται ολοένα και πιο κλονισμένη. Η Gen Zs με μεγάλες δαπάνες, οι υποψήφιοι αγοραστές αυτών των ακριβών αγαθών, γίνονται ήδη πιο διστακτικοί.

Το μεγάλο διακύβευμα

Και πλέον διακυβεύονται περισσότερα από την κατάταξη δισεκατομμυριούχων και την αύξηση των εσόδων που πλέον ανταγωνίζεται την αμερικανική μεγάλη τεχνολογία. Μια διαρκής πτώση θα υπονόμευε τις ευρύτερες αγορές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γαλλία. Μετά το έντονο ράλι τους από τον Οκτώβριο, οι γίγαντες πολυτελείας αντιπροσωπεύουν πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των δεικτών αναφοράς.

Για ορισμένους, η ζήτηση της Κίνας θα παραμείνει ανθεκτική ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. «Η Κίνα δεν θα διαφέρει από το μοτίβο που είδαμε στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Raj Shant, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στην Jennison Associates της PGIM. «Ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Ιαπωνία, η ζήτηση πολυτελείας συνέχισε να αυξάνεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή