Διέψευσε και πάλι τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας σήμερα προχωρώντας σε νέα αύξησης του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες. Έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,1%.

PwC: «Κόκκινη κάρτα» από το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Αυστραλίας – Παγώνει συμβόλαια

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ευρέως η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά, σημείωναν, ωστόσο, ότι η απόφαση για αυξήσεις μισθών κατά 5,75% από την 1η Ιουλίου θα μπορούσε να ωθήσει την τράπεζα να προχωρήσει σε μια ακόμη αύκηση επιτοκίου.

Μετά την ανακοίνωση, το δολάριο Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,73% στο 0,6667 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό στο 7% για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο διοικητής της τράπεζας, Philip Lowe, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να έχει πιάσει το ανώτατο σημείο του, εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις ότι επιμένει.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε σε αυτό», δήλωσε ο Lowe.

«Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι από 2% έως 3%.

Ο επικεφαλής κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας, σημείωσε ακόμη ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός της χώρας, προσθέτοντας ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός».

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν περαιτέρω και ο S&P/ASX 200 διαπραγματεύτηκε 1% χαμηλότερα.

«Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα… Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις τάσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι έναν μήνα πριν, στις 2 Μαΐου, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το επιτόκιο-στόχο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85%, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι “ακόμη πολύ υψηλός”. Και πάλι, τότε, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε το επιτόκιο αναφοράς σταθερό στο 3,6%.

“Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια ευπρόσδεκτη μείωση του πληθωρισμού, η κεντρική πρόβλεψη παραμένει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει στην κορυφή του εύρους στόχου- ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 4,5% το 2023 και 3% στα μέσα του 2025”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή