Την επέκταση της απαγόρευσης αγοράς μέρους των ουκρανικών σιτηρών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν ευρωπαϊκές χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, σε μια κίνηση που  απειλεί κινδυνεύει να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του.

Στα τέλη Απριλίου, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τις μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγής στις αποστολές καλλιεργειών από την Ουκρανία με περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέπονται διαμετακομιστικές αποστολές σε άλλα κράτη μέλη. Αυτές οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δήλωσαν ότι οι ροές από την Ουκρανία απειλούσαν τους ντόπιους αγρότες μετά την πτώση των τιμών.

Αυτή η συμφωνία της ΕΕ επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα, αλλά οι περιορισμοί στο μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη και τους ηλιόσπορους έχουν πλέον παραταθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Καμπανάκι» Μόσχας στη Δύση για το μέλλον της συμφωνίας με τα σιτηρά

Ποια προϊόντα εξαιρούνται

Άλλες καλλιέργειες όπως το σκληρό σιτάρι έχουν αφαιρεθεί από την απαγόρευση. Το πεδίο εφαρμογής των «εξαιρετικών και προσωρινών προληπτικών μέτρων» έχει μειωθεί και στη συνέχεια θα καταργηθούν σταδιακά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Σημαντικά προβλήματα υλικοτεχνικής συμφόρησης εξακολουθούν να υπάρχουν», ανέφερε το έγγραφο. «Οι υποδομές στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία παραμένουν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της κυκλοφορίας».

Οι αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία, βασικό παγκόσμιο προμηθευτή, έχουν διακοπεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας. Το Κίεβο κάλεσε την Παρασκευή την ΕΕ να τερματίσει την απαγόρευση των εξαγωγών καλλιεργειών της, λέγοντας ότι βοηθά το Κρεμλίνο να εντείνει την πίεση στην οικονομία της χώρας.

Όταν η εισβολή αρχικά απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι Ουκρανοί αγρότες άρχισαν να στέλνουν περισσότερα φορτία σιδηροδρομικώς, μέσω φορτηγών και των ποταμίσιων ποταμών μέσω των γειτόνων της στην ΕΕ. Ενώ μια συμφωνία —με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας— έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τις εξαγωγές ουκρανικών καλλιεργειών, οι αποστολές συχνά διακόπτονται.

Καμπανάκι από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν βλέπει προοπτικές για παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών , η οποία πρόκειται να λήξει στα μέσα Ιουλίου, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι το υπουργείο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι οι επιθεωρήσεις πλοίων ξεκίνησαν εκ νέου. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 9 Ιουνίου.

Η συμφωνία, η οποία έγινε αρχικά με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές από τα νότια λιμάνια της, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στη χώρα.

Σιτηρά: Τα καταπράσινα χωράφια της Ευρώπης κρατούν υπό έλεγχο το κόστος των τροφίμων

Εμπόδια

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Απαιτεί επίσης την επαναλειτουργία ενός αγωγού που μεταφέρει αμμωνία από τη Ρωσία στο ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Pivdennyi – γνωστό στα ρωσικά ως Yuzhny – για εξαγωγή στις παγκόσμιες αγορές και την επανασύνδεση της γεωργικής τράπεζάς της Rosselkhozbank στο διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT.

Ρωσία

Στο πλαίσιο αυτό και για να πείσουν τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα Ηνωμένα Εθνη συμφώνησαν ταυτόχρονα να βοηθήσουν τη Μόσχα με τις δικές της γεωργικές αποστολές για τρία χρόνια. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, επιμένει ότι δεν τηρούνται όσα έχουν πει οι δύο πλευρές και αυτός ήταν εν μέρει ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα αποχωρούσε από τη συμφωνία.

Εκτοτε, περίπου 1.000 πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα τρόφιμα αναχώρησαν από το Τσορνομόρσκ, την Οδησσό και το Γιούζνι, με προορισμό χώρες κυρίως της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Σχεδόν το 49% του φορτίου ήταν αραβόσιτος, ο σπόρος που επλήγη περισσότερο από τον αποκλεισμό των ουκρανικών σιτοβολώνων στην αρχή του πολέμου (75% των 20 εκατομμυρίων τόνων αποθηκευμένων σιτηρών). Η ταχεία μετακίνησή του ήταν αναγκαία για να δημιουργηθεί χώρος για το σιτάρι από τη θερινή συγκομιδή.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο η συμφωνία βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών και στη μείωση της αστάθειας, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν πέσει κατά 20% από το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022. Από την πλευρά της η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τη συμφωνία που πρέπει να επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή