Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν όλεθρο στις καλλιέργειες στην Αμερική και τη Βόρεια Αφρική, το «καλάθι του ψωμιού» της Ευρώπης ευδοκιμεί, με άφθονες συγκομιδές σιταριού να κρατούν υπό έλεγχο το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων.

Όπως γράφει το Bloomberg, σε όλη τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, τα χωράφια ανθούν μετά τις άφθονες ανοιξιάτικες βροχές. Οι ισχυρές προοπτικές για τους κορυφαίους μεταφορείς σιταριού στον κόσμο βοήθησαν τις τιμές να μειωθούν σε λιγότερο από το ήμισυ των υψηλών ρεκόρ του περασμένου έτους, περιορίζοντας τον αντίκτυπο της ξηρασίας σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές και το έλλειμμα που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για πτώση των τιμών στις εισαγωγές τροφίμων και θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες του Ιουνίου και τα στενά παγκόσμια αποθέματα σημαίνουν ότι οι αγορές παραμένουν σε άνοδο.

Υβρίδια σίτου: Ελπίδα για αύξηση στην απόδοση καλλιεργειών και σε παγκόσμια αποθέματα

«Είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος για τη συγκομιδή», δήλωσε ο Sebastien Poncelet, ανώτερος αναλυτής της Agritel με έδρα το Παρίσι. «Αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι εντάξει».

Οι έμποροι σιταριού εγκαταλείπουν τη Ρωσία- Τι σημαίνει για τις τιμές παγκοσμίως

Θετικές ενδείξεις

Μέχρι στιγμής, τα σημάδια είναι θετικά. Η μεγάλη ευρωπαϊκή συγκομιδή θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια παραγωγή σιταριού σε νέα ρεκόρ το 2023-24, προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Περισσότερο από το 90% του μαλακού σίτου της Γαλλίας έχει βαθμολογηθεί ως «καλό» ή «πολύ καλό», το καλύτερο εδώ και μια δεκαετία και η κυβέρνηση προβλέπει τη συνολική παραγωγή του μπλοκ σε 131,5 εκατομμύρια τόνους φέτος.

Η βλάστηση είναι «πολύ ωραία» μετά τις βροχές του Απριλίου και του Μαΐου και η ηλιοφάνεια φτάνει τώρα, δήλωσε ο Philippe Heusele, Γενικός Γραμματέας της γαλλικής ομάδας καλλιεργητών AGPB. Ο δροσερός, υγρός καιρός έθεσε επίσης τις γερμανικές καλλιέργειες σε καλή βάση, δήλωσε ο Johann Meierhoefer, επικεφαλής του τμήματος Γεωργίας στο λόμπι της φάρμας DBV.

Στη Ρουμανία, η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 13% ανακάμπτοντας από την περσινή ξηρασία, σύμφωνα με την Agritel. Ο Ricardo Luis, ο οποίος επιβλέπει ένα αγρόκτημα 5.000 εκταρίων (12.355 στρέμματα) στο νότο της χώρας, είναι αισιόδοξος. Αν βρέξει σύντομα, είπε, «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές μπορεί να μετατραπεί από καλή σε πολύ καλή».

Η σοδειά της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τον μέσο όρο της κατά 7%, αν και η παραγωγή δεν θα υπερβεί το ρεκόρ της χώρας το 2022, δήλωσε ο Andrey Sizov, Διευθύνων Σύμβουλος της γεωργικής συμβούλου SovEcon.

Ανησυχίες για τα αποθέματα

Ακόμα κι έτσι, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού θα συρρικνωθούν για τέταρτη συνεχή χρονιά – διακινδυνεύοντας μια ανάκαμψη της τιμής αργότερα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλες αστοχίες, καθώς η συρρίκνωση των κερδών και οι διαταραχές στις εξαγωγές ανάγκασαν τους αγρότες εκεί να μειώσουν τις καλλιέργειες.

Η ξηρασία στην Ισπανία είναι επίσης ανησυχητική: οι βροχοπτώσεις φέτος είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών, αφήνοντας ορισμένα χωράφια κατάλληλα μόνο για βοσκή ζώων.

Η συγκομιδή της ΕΕ ξεκινά γύρω στον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμος. Στη Ρωσία, το ανοιξιάτικο σιτάρι μόλις έχει σπαρθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO