Κυρώσεις σε πάνω από δώδεκα άτομα και οντότητες σε Ιράν, Κίνα και Χονγκ Κονγκ επέβαλαν οι ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι διαχειρίζονται ένα δίκτυο προμηθειών για τα πυραυλικά και στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν. Στο «πακέτο» των κυρώσεων συμπεριλαμβάνεται και ο αμυντικός επιτετραμμένος του Ιράν στο Πεκίνο.

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά ρωσικής FSB και Φρουρών της Επανάστασης

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι το δίκτυο διεξήγαγε συναλλαγές και επέτρεψε την προμήθεια ευαίσθητων και κρίσιμων εξαρτημάτων και τεχνολογίας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Στους πληττόμενους από την κίνηση αυτή των ΗΠΑ περιλαμβάνεται ο ακόλουθος άμυνας του Ιράν στο Πεκίνο, Νταβούντ Νταμγκανί, τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί ότι συντόνιζε προμήθειες στρατιωτικού περιεχομένου από την Κίνα για τελικούς χρήστες στο Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα παράνομα διακρατικά δίκτυα προμηθειών που υποστηρίζουν κρυφά την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και άλλα στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν», ανέφερε στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν τον Μάρτιο του 2021 μια 25ετή συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση της μακροχρόνιας οικονομικής και πολιτικής συμμαχίας τους. Η Κίνα υπήρξε σημαντικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να πλήξουν τις εξαγωγές αυτές.

Στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται οι πωλήσεις φυγοκεντρικών μηχανών στη Χημική Βιομηχανία Parchin (PCI), οι πωλήσεις μετάλλων διπλής χρήσης στον μεσάζοντα P.B. Sadr και η προμήθεια ηλεκτρονικών ειδών από τη MODAFL.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν στοχοποιηθεί βρίσκεται η Zhejiang Qingji με έδρα την Κίνα, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε ότι πούλησε φυγοκεντρικές συσκευές και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στην PCI με ενδιάμεσο τον P.B. Sadr.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης ο διευθυντής και ένας υπάλληλός της, καθώς και η Lingoe Process Engineering Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, χρησίμευε ως εταιρεία βιτρίνα για την Zhejiang Qingji και τις συναλλαγές της με την PCI και τον P.B. Sadr.

Μεταξύ αυτών που επλήγησαν με κυρώσεις ήταν επίσης η Ke.Do International Trade στο Χονγκ Κονγκ και η Qingdao Zhongrongtong Trade Development με έδρα την Κίνα, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε ότι συμμετείχαν στην πώληση μη σιδηρούχων μετάλλων διπλής χρήσης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον P.B. Sadr.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή