Μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να σταματήσει η άνοδος των τιμών των τροφίμων στην Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει μια μερίδα οικονομολόγων.

Από την άλλη, φέτος στη Γερμανία παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο: η τιμή του βουτύρου να καταγράφει ευρεία πτώση, όταν το κόστος των περισσότερων τροφίμων εξακολουθούσε να αυξάνεται με διψήφια ποσοστά.

Μάχη με την ακρίβεια: Πότε θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων

Μετά την πτώση των τιμών της ενέργειας, η εκτίναξη του κόστους στα τρόφιμα έχει καταστεί η κύρια πηγή τροφοδότησης του πληθωρισμού για τους καταναλωτές της Ευρωζώνης. Από την αρχή του έτους οι τιμές των τροφίμων ενισχύονται κατά 20%, προκαλώντας προβληματισμό στους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς πιστεύουν ότι οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πτώση της τιμής του βουτύρου στη Γερμανία -σχεδόν 30% από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το κόστος για τους γαλακτοπαραγωγούς μειώθηκε- θα αρχίσουν σύντομα να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.

Αν αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές κι άλλων τροφίμων, όχι μόνο θα ανακουφίσει τα πιεσμένα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά θα βοηθήσει στην περαιτέρω και πιο ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κι έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αρχής γενόμενης από αυτό το καλοκαίρι.

Η αγορά βουτύρου στη Γερμανία

Η αγορά βουτύρου στη Γερμανία είναι κάπως ασυνήθιστη.

Συχνά οι τιμές διαπραγματεύονται μεταξύ του παραγωγού και του λιανοπωλητή κάθε λίγες εβδομάδες, κάτι που επιτρέπει στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής να αντανακλάται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες αγορές, όπου οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ή ακόμη και κάθε χρόνο στην περίπτωση των επώνυμων προϊόντων.

Οι τιμές του βουτύρου στην υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν έχουν μειωθεί τόσο γρήγορα, ενώ τον Απρίλιο συνέχισαν να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Ωστόσο, ο Τόμας Κάρστενσεν, ανώτερος αντιπρόεδρος για το διεθνές εμπόριο της Arla Foods, η οποία παρασκευάζει τα βούτυρα Lurpak και Anchor, καθώς και τυριά και γάλα, δήλωσε ότι η γερμανική αγορά θα μπορούσε να είναι «ένας πρώιμος δείκτης» για τις τιμές άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων.

Η πτώση της τιμής του βουτύρου αντανακλά την πτωτική πορεία του κόστους για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών για τα βοοειδή και της ενέργειας, καθώς και από τη χαμηλότερη κατανάλωση που οδήγησε σε υπερπροσφορά γάλακτος στα τέλη του περασμένου έτους.

«Οι τιμές του τυριού έχουν ήδη πέσει στη Γερμανία και όταν συμφωνηθεί το συμβόλαιο του Ιουλίου για το γάλα, μπορεί να δούμε κι άλλη μείωση των τιμών», δήλωσε ο Έκχαρτ Χάουσερ, γενικός διευθυντής της γερμανικής ένωσης για τη γαλακτοβιομηχανία. Προέβλεψε ότι οι τιμές του γάλακτος θα μπορούσαν να πέσουν από το 1,15 ευρώ ανά λίτρο χαμηλότερα από την «ψυχολογικά σημαντική μαγική τιμή» του 1 ευρώ ανά λίτρο, προσθέτοντας: «Υπάρχει πίεση στην αγορά».

Προς το παρόν, η εκτίναξη των τιμών στα άλλα τρόφιμα έχει έντονο αντίκτυπο στη ζήτηση.

Η αξία των λιανικών πωλήσεων για τα τρόφιμα στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί σχεδόν 10% τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο ο όγκος τους συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 5%, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό.

Η χαμηλότερη ζήτηση αναμένεται τελικά να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές της χονδρικής, οι οποίες υποχωρούν παγκοσμίως από το περασμένο καλοκαίρι. Οι χαμηλότερες τιμές της χονδρικής, σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους ενέργειας και των βασικών προϊόντων, θα πρέπει να περάσουν στους καταναλωτές -τουλάχιστον εν μέρει. «Δεν είναι μια συνθήκη ένα προς ένα, όμως θα πρέπει να αρχίσει να περνάει σταθερά», σύμφωνα με τον Κάρστενσεν.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει φθάσει στην κορύφωσή του, αφού μειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, από το υψηλό 17,9% τον Μάρτιο σε περίπου 14% τον Μάιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα σταματήσει η άνοδος των τιμών τους επόμενους μήνες.

«Αν κοιτάξετε τους μηχανισμούς της αγοράς, η απότομη πτώση που έχουμε δει στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα πρέπει να περάσουν στις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές με τη συνήθη καθυστέρηση των περίπου τριών έως έξι μηνών», επισημαίνει ο Λούντοβιτς Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, ο οποίος έχει εργασθεί για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η Allianz προβλέπει  ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα μειωθούν τόσο πολύ ώστε ο πληθωρισμός των τροφίμων περάσει σε αρνητικό έδαφος μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, ο Σουμπράν προειδοποίησε ότι περί του 10% με 20% του πρόσφατου πληθωρισμού των τροφίμων δεν εξηγείται από το υψηλότερο κόστος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους, κάτι που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην πτώση των τιμών.

«Υπάρχει κάποια ολιγοπωλιακή συμπεριφορά, ιδίως μεταξύ των παραγωγών, των διανομέων και των εταιρειών μεταφοράς», σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπάρχουν και άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υψηλότεροι μισθοί, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και η αργή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

«Οι εισαγωγείς και οι παραγωγοί τροφίμων συνήθως κλειδώνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στη χονδρική πώλησης οπότε οι αλλαγές στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων μεταφέρονται στη βάση κόστους τους με καθυστέρηση», τονίζει ο Γεράρδο Μαρτίνεθ Γκαρσία, οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas. «Έτσι, αναμένουμε ότι καθώς τα προϊόντα θα φθηναίνουν οι καταναλωτές θα επωφεληθούν αργότερα».

Η BNP Paribas αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα κλείσει φέτος στο 8% και θα παραμείνει υψηλότερα του 4% το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Κάποιοι αναλυτές, συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων βρίσκεται σε σαφή καθοδική πορεία, όμως αμφιβάλλουν ότι θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Η Άριαν Κέρτις, οικονομολόγος της Capital Economics, σημειώνει ότι η επιτάχυνση στην αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη περισσότερο από 5% τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να επιβραδύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Η ισχυρή αύξηση των μισθών είναι ένας από τους παράγοντες που κρατούν τον πληθωρισμό των τροφίμων τόσο υψηλά», αναφέρει. «Η ιστορική σχέση μεταξύ του πληθωρισμού των τροφίμων και των γεωργικών τιμών φαίνεται να έχει καταρρεύσει πρόσφατα και έτσι είναι απίθανο η πτώση των τιμών της ενέργειας από μόνη της να είναι αρκετή για να οδηγήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων σε αρνητικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους».

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η τιμή της ομελέτας στην Ισπανία έχει ανέβει από την αύξηση των τιμών των αυγών κατά ένα τρίτο και την αύξηση της τιμής του λαδιού για το τηγάνισμά τους κατά σχεδόν 40%. Οι λάτρεις των τσιπς στο Βέλγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αύξηση 27% στην τιμή της πατάτας. Οι φίλοι του κρασιού στην Κροατία πληρώνουν ένα πέμπτο περισσότερο για τα κρασιά, ενώ η ζάχαρη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ιταλικού panettone κοστίζει πλέον κατά δύο τρίτα περισσότερο.

Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων πλήττουν περισσότερο τους φτωχότερους, επειδή δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ψώνια -γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί στις τράπεζες τροφίμων καταγράφεται αύξηση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη.

Οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ΕΚΤ επειδή έχει επιπλέον επιρροή στην αντίληψη των καταναλωτών για τον πληθωρισμό.

«Δεν είναι όλοι οι πληθωρισμοί ίσοι», δηλώνει η Κάθριν Νέις, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην αμερικανική επενδυτική PGIM Fixed Income. «Αυτές οι αγορές υψηλής συχνότητας -όπως τα τρόφιμα- γίνονται περισσότερο αντιληπτές από τους ανθρώπους όταν οι τιμές τους αλλάζουν, οπότε εμφανίζονται σε καταστάσεις όπως οι μισθολογικές τους απαιτήσεις».

Το κόστος πολλών εθνικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά πρωτοφανή ποσά από τις αρχές του περασμένου έτους -λίγο πριν οι τιμές των τροφίμων και των ενεργειακών πρώτων υλών εκτοξευθούν στα ύψη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη