Σε τρεις οντότητες «σπάει» πλέον η Sequoia: Τη Sequoia Capital στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τη Peak XY Partners στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία και HongShan στην Κίνα – καθώς η ιστορική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών προσπαθεί να αξιολογήσει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της διαχείρισης μιας αποκεντρωμένης επιχείρησης.

Η διάσπαση – η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του επόμενου έτους – έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η μονάδα Ινδίας και Νοτιοανατολικής Ασίας έχει επίσης αντιμετωπίσει κάποια θέματα  διακυβέρνησης στις εταιρείες χαρτοφυλακίου της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αποκομίσει οφέλη από την αμερικάνικη μητρική και έχει…σπείρει γενιές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας από τότε που ο Shen ξεκίνησε τη Sequoia China το 2005 ως βραχίονα της Sequoia Capital. Όμως η εκστρατεία του Πεκίνου για τον περιορισμό των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του έχει εξουδετερώσει πολλούς από τους διαδικτυακούς ομίλους που χρηματοδότησε και από τους οποίους επωφελήθηκε η Sequoia China.

Ουκρανία: ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο «παγκόσμιες» υπερδυνάμεις

Η Sequoia προσπάθησε να υποβαθμίσει τους λόγους για τους οποίους διασπάστηκε. “Έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο να διευθύνεις μια αποκεντρωμένη παγκόσμια επενδυτική επιχείρηση. Για παράδειγμα, κάθε επιχείρηση έχει εξελιχθεί για να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες στις αγορές τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων”, ανέφερε η εταιρεία σε μια ανάρτηση, την οποία συνυπέγραψαν οι περιφερειακοί επικεφαλής Roelof Botha, Neil Shen και Shailendra Singh.

«Αυτό έχει καταστήσει τη χρήση κεντρικών λειτουργιών back-office περισσότερο εμπόδιο παρά πλεονέκτημα. Επιπλέον, καθώς το χαρτοφυλάκιο κάθε οντότητας έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εταιρείες που γίνονται παγκόσμιοι ηγέτες, παρατηρήσαμε αυξανόμενη σύγχυση στην αγορά λόγω του κοινού εμπορικού σήματος Sequoia, καθώς και συγκρούσεις χαρτοφυλακίων μεταξύ των οντοτήτων».

Επί του παρόντος, η Sequoia China διοικείται ανεξάρτητα από την αμερικανική επιχείρηση, αλλά μοιράζεται μέρος των κερδών της με τον παγκόσμιο όμιλο. Αυτό δεν θα ισχύει πλέον μετά τον διαχωρισμό, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα, όπως καταγράφουν οι Financial Times.

Η απόφαση

Η απόφαση της Sequoia να αναδιαρθρώσει τα…υποκαταστήματά της από όλο τον κόσμο σε αυτόνομες μονάδες θα μπορούσε, ωστόσο, να ωθήσει τις ανταγωνίστριες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών να ακολουθήσουν το παράδειγμά της εντός του προσεχούς έτους.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ακολουθεί μια όλο και πιο δύσκολη περίοδο για τα αμερικανικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που επενδύουν στην Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται προγράμματα για τον περιορισμό της ροής αμερικανικών δολαρίων προς την Κίνα, όπου η Sequoia έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην τροφοδότηση του τομέα του καταναλωτικού διαδικτύου της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες.

Η στρατηγική

Η στρατηγική αυτή θεωρείται ως ένας τρόπος για να παρακωλύσει την Κίνα στην ανάπτυξη τεχνολογιών ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική και οι ημιαγωγοί. Στη σύνοδο κορυφής της G-7 στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναζητούσε υποστήριξη από τις συμμαχικές χώρες για να στηρίξουν τα σχέδιά του να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα.

Η Sequoia Capital China είχε ήδη επιβραδύνει σημαντικά τους ρυθμούς της στην Κίνα. Η εταιρεία άντλησε το υπέρογκο ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούλιο, αλλά πραγματοποίησε μόλις 62 συμφωνίες μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, σε σύγκριση με 177 συμφωνίες μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του δεύτερου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με το Crunchbase.

Επενδύσεις

Η Sequoia Capital China πιθανότατα υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση για επενδύσεις στην Κίνα εν μέσω του μεταβαλλόμενου πολιτικού και οικονομικού τοπίου. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την επιβράδυνση της δραστηριότητάς της. Τα περισσότερα κεφάλαια επιχειρηματικών κεφαλαίων σε δολάρια ΗΠΑ έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους από τότε που η χώρα ξεκίνησε μια σαρωτική ρυθμιστική καταστολή της βιομηχανίας του καταναλωτικού διαδικτύου της πριν από περίπου τρία χρόνια. Τα VCs σε όλο τον κόσμο είναι επίσης πιο συντηρητικά εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Μένει να δούμε πώς οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επηρεάσουν τις αμερικανικές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στην Κίνα. Με ένα νέο εμπορικό σήμα και ανεξάρτητες δραστηριότητες, η HongShan θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του ανταγωνισμού με τις εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Κίνας στη νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας θα ευνοήσει τη βαριά τεχνολογία έναντι του καταναλωτικού διαδικτύου.

Όσον αφορά την Peak XV Partners, η οποία υπό την προηγούμενη επωνυμία της συγκέντρωσε 9,2 δισ. δολάρια σε 13 κεφάλαια και επένδυσε σε περισσότερες από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις στην περιοχή, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει περίπου 2,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή