Το όνομα της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, οικονομικού στελέχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακούγεται αρκετά τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία για να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η Ερκάν συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, στην Άγκυρα τη Δευτέρα, και σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Οι συναντήσεις αυτές, στον απόηχο της επανεκλογής Ερντογάν, ενισχύουν την πεποίθηση ορισμένων αναλυτών ότι η χώρα θα στραφεί πλέον σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές,  συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων, για την πάταξη του πληθωρισμού.

Οι αγορές ψηφίζουν Σιμσέκ: Ανεξάρτητος υπουργός ή «μαριονέτα» του Ερντογάν;

Μία πηγή, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η Ερκάν είναι μία από τους λίγους υποψηφίους που ακούγονται για να διαδεχθεί τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη  Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανορθόδοξη πολιτική μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν από το 2021, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.

Πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της First Republic Bank και υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, η Ερκάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας, τα Erdoganomics και η αγάπη για το τένις

Καριέρα στις ΗΠΑ

Η Ερκάν γεννήθηκε το 1982. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον τομέα των οικονομικών. Όπως γράφει η haberturk, είναι η νεότερη καθηγήτρια οικονομικών στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στην First Republic Bank, η οποία ιδρύθηκε το 1985.

«Η Hafize Gaye Erkan είναι καταξιωμένη leader στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με βαθιά εξειδίκευση στον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις, τη διαχείριση κινδύνων, την τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία. Για σχεδόν οκτώ χρόνια στην First Republic Bank, υπηρέτησε ως Co-Chief Executive Officer, Πρόεδρος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Chief Investment Officer, Chief Depositary Officer και Co-Chief Risk Officer. Προηγουμένως πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στην Goldman Sachs» τονίζει η τουρκική εφημερίδα.

Είναι σεβαστή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Νέας Υόρκης και «θεωρείται σκληρή, έξυπνη και αποτελεσματική», είπε η Κάθριν Γουάιλντ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Partnership for New York City, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον οποίο η Ερκάν  κάποτε υπηρετούσε ως διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου.

«Σίγουρα δεν είναι κάποια που μπορεί να πιεστεί, αλλά μπορεί επίσης να διαφωνήσει χωρίς να είναι δυσάρεστη», είπε η Γουάλιντ.

Αν αναλάβει τη θέση, θα είναι η πέμπτη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε τέσσερα χρόνια. Η Ερκάν θα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηματικά

Η προφανής στροφή της Τουρκίας στην οικονομία έρχεται καθώς πολλοί αναλυτές λένε ότι η μεγάλη αναδυόμενη αγορά οδεύει προς αναταραχή λόγω των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, των ανεξέλεγκτων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η κεντρική τράπεζα υπήρξε ο βασικός άξονας του προγράμματος του Ερντογάν για νομισματική τόνωση και στοχευμένη πίστωση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η τράπεζα διατηρεί επίσης βαρύ χέρι στις αγορές συναλλάγματος, δανεισμού και χρέους, περιπλέκοντας τη ροή πιστώσεων στην οικονομία, ενώ τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος σε χαμηλό ρεκόρ -4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόση ανεξαρτησία προτίθεται να παραχωρήσει ο Ερντογάν στον νέο τσάρο της Οικονομίας, Μεχμέτ Σισμέκ αλλά και στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ο τελευταίος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που αύξησε τα επιτόκια, ο Naci Agbal, απολύθηκε το 2021 μετά από λιγότερο από πέντε μήνες στη θέση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή