Στην Ιταλία του 19ου αιώνα, ο καφές ήταν το πιο δημοφιλές ρόφημα. Οι μέθοδοι παρασκευής του όμως απαιτούσαν από τους πελάτες να περιμένουν πάνω από πέντε λεπτά για ν’ απολαύσουν την καθημερινή τους συνήθεια. Και τότε εμφανίστηκε ο Άντζελο Μοριόντο, ο άνθρωπος που κατοχύρωσε την πρώτη γνωστή μηχανή εσπρέσο.

Καφές: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα καφεόδεντρα

Ο Άντζελο Μοριόντο (Angelo Moriondo) γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1851 στο Τορίνο του τότε Βασιλείου της Σαρδηνίας, σε μία οικογένεια επιχειρηματιών που δεν σταμάτησαν ποτέ να οραματίζονται και να δημιουργούν, όπως γράφει το sansimera.gr.

Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών που πέρασε στον γιο του, ο οποίος αργότερα θα ίδρυε με τη σειρά του τη δημοφιλή σοκολατοποιία «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό και τον ξάδερφό του.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Άντζελο Μοριόντο αγόρασε το ξενοδοχείο Grand-Hotel Ligure στην Πλατεία Κάρλο Φελίτσε Piazza και το «American Bar» στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που χρειαζόταν μέχρι το σερβίρισμά του ενοχλούσε τους πελάτες. Ο Μοριόντο κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Με την άμεση επίβλεψη ενός μηχανικού που στρατολόγησε για να κάνει πράξη την ιδέα του, ο Μοριόντο παρουσίασε την πρώτη μηχανή εσπρέσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Στις 16 Μαΐου 1884 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος Α. Μοριόντο». Ο «νονός της μηχανής εσπρέσο», όπως αποκλήθηκε, συνέχισε να βελτιώνει και να κατοχυρώνει την εφεύρεσή του τα επόμενα χρόνια.

Ο Άντζελο Μοριόντο πέθανε στις 31 Μαΐου 1914 στο Τορίνο της Ιταλίας, σε ηλικία 62 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.