Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης καταγράφει εντός της ελληνικής κοινωνίας – έναντι τόσο της (απελθούσας) κυβέρνησης όσο και της ΕΕ – το εαρινό Ευρωβαρόμετρο.

Ευρωβαρόμετρο: Το 66% των Ελλήνων «βλέπει» πτώση του βιοτικού του επιπέδου

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι Έλληνες ερωτηθέντες για τα μέτρα που έχουν λάβει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης (85% και 78% αντίστοιχα). Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και οι Ευρωπαίοι πολίτες, αν και σε μικρότερο βαθμό (65% από τις εθνικές κυβερνήσεις, 57% από την ΕΕ).

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα στην Ελλάδα 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αριθμός υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

Δυσαρέσκεια για τη διαφθορά

Από την εαρινή έρευνα 2023 προκύπτει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην χώρα, σε ποσοστό μάλιστα υψηλότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2022. Στην Ελλάδα ικανοποιημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας δηλώνει μόλις το 29%, έναντι 56% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Βασική πηγή δυσαρέσκειας για τους Έλληνες, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ, αποτελεί το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, με το 80% των Ελλήνων να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι έναντι 60% στην ΕΕ.

Δυσαρέσκεια λόγω φτώχειας

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες της χώρας μας για τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, με το 75% να εμφανίζεται δυσαρεστημένο έναντι 42% στην ΕΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56% έναντι 28% στην ΕΕ) και τη δημόσια υγεία (50% έναντι 33% στην ΕΕ).

Όσο για την γνώμη των πολιτών για την ΕΕ, αυτή είναι κατά βάση ουδέτερη (41% έναντι 38% στην ΕΕ), θετική εικόνα έχει το 31% (45% στην ΕΕ) ενώ αρνητική το 28% (μόλις 17% στην ΕΕ).

Σε άλλο μήκος κύματος για την Ουκρανία

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στην στάση των πολιτών ως προς την στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, με μόλις το 14% να δηλώνει ότι την επιδοκιμάζει απολύτως (36% στην ΕΕ), το 37% να δηλώνει ότι την «επιδοκιμάζει κάπως» (40% στην ΕΕ), το 26% να δηλώνει ότι «αποδοκιμάζει κάπως» (14% στην ΕΕ) και το 20% να δηλώνει ότι την αποδοκιμάζει απολύτως (μόλις 7% στην ΕΕ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία