Διατήρηση του αναπτυξιακού momentum για την ελληνική οικονομία, προβλέπει η Morgan Stanley η οποία εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φέτος αλλά και το επόμενο έτος. Και τονίζει ότι οι ισχυρές επιδόσεις σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ή και νωρίτερα. Επιπλέον οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν νέο ρεκόρ επενδύσεων στη χώρα.

Ειδικότερα, σε σημείωμά της η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι στις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 146 έδρες, μόλις πέντε έδρες λιγότερες από μια απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, εάν η ΝΔ παρουσιάσει παρόμοιο με αυτό της 21ης Μαΐου, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 180 έδρες στο κοινοβούλιο.

«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley – «Βλέπει» επενδυτική βαθμίδα

Βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα

«Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF. Οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε την προοπτική μιας νωρίτερης αναβάθμισης εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας», εκτιμά η τράπεζα.

Trades και οίκοι «ψηφίζουν» επενδυτική βαθμίδα – Τι σήμα δίνουν τα ομόλογα

Ισχυρή ανάπτυξη

Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με 2,5% το 2023 και 2,2% για το 2024. Επισημαίνει δε, ότι  θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2023 και το 2024, καθώς η μείωση του πληθωρισμού (αναμένεται στο 3,6% και στο 0,5% αντίστοιχα από 9,6% το 2022) και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο δομικός πληθωρισμός, αναμένεται να παραμείνει υψηλός, λόγω των τιμών στις υπηρεσίες αναψυχής, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, εν αναμονή μίας ακόμα ισχυρής τουριστικής σεζόν.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην οικονομία, αλλά οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Πλεόνασμα

Οι αναλυτές τονίζουν ιδιαιτέρως, ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη.

Η χώρα έχει κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει το δείκτη χρέος προς το ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό ρεκόρ του 206% που είχε φθάσει το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Αναμένει επίσης ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, και πιστεύει ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, αναμένει ότι δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 163% φέτος και στο 153,5% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες