Ως κορυφαία επενδυτική επιλογή στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αγορών της Αναδυόμενης Ευρώπης, χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τις ελληνικές μετοχές.

Ειδικότερα ο επενδυτικός οίκος, υιοθετεί τη σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Die Welt για Ελλάδα: «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεoκοπημένου κράτους»

Στο σημείωμά του εστιάζει στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ελλάδα. Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ αφορούν σε4 δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της Ευρωζώνης, τη στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022.

H Morgan Stanley τονίζει ότι Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, θυμίζοντας ότι οι αγορές μετοχών συνηθίζουν να καταγράφουν ράλι περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα.

Συνολικά, η απόλυτη και η σχετική υπεραπόδοση οφείλεται τόσο στην αναβάθμιση όσο και στις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS). Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «ράλι» τείνει να διαρκεί μέχρι την πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια η απόδοση σταθεροποιείται.

Το βραχυπρόθεσμο sell off

Οι συντάκτες του report αναφέρουν επίσης, ότι μετά από ένα βραχυπρόθεσμο sell off, η εγχώρια ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων και άρχισε να ανακτά τις απώλειές της έναντι της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον μήνα.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων

Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι τάσεις στην κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece συνεχίζουν να ξεπερνούν εκείνες των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για το 2023 και το 2024 βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων είναι οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), ο κλάδος των υλικών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, εξακολουθώντας να βρίσκεται κατά 1,1 (τυπική απόκλιση – S.D) χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% ή 1,4 (τυπική απόκλιση – S.D) υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στο 1x, που δικαιολογείται από ένα βελτιωμένο σχετικά δείκτη ROE (δυναμική των αποδόσεων), που επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 12,5%, ήτοι 2,6 (τυπική απόκλιση – S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Οι ελληνικές τράπεζες

Τέλος, η Morgan Stanley αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί το 38% του δείκτη MSCI Greece, ενώ ο «αμυντικός» κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και των τηλεπικοινωνιών αποτελούν άλλο ένα 34% του δείκτη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει μια σημαντική μείωση των NPEs, με τις τέσσερις συστημικές να επιτυγχάνουν μονοψήφιο δείκτη NPE από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ το 85-90% των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Επιπλέον, οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις σε ετήσια βάση και τα τεχνικά σημεία δείχνουν ότι βρίσκονται πλέον σε «υπεραγορασμένα» επίπεδα, αν και λιγότερο από ότι ήταν πριν τρεις μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών