Όταν το 2015 ο διευθύνων σύμβουλος της Pirelli, Μάρκο Τροντσέτι Προβέρα, αποφάσιζε να πουλήσει την Pirelli στους Κινέζους όλα έμοιαζαν ρόδινα –τουλάχιστον μέσα στην εταιρεία, γιατί έξω υπήρχαν από τότε αντιδράσεις.

Pirelli: Διακόπτει τις επενδύσεις της στη Ρωσία αλλά δεν αποχωρεί

Τώρα, βλέποντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να πάρει εκείνο τα ηνία τις ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών με την 150ετή ιστορία και έχοντας έλθει σε σύγκρουση –όπως όλα δείχνουν- με το Πεκίνο για τη δομή του διοικητικού συμβουλίου, το αφεντικό της Pirelli αποφάσισε ότι πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας του για να αποκρούσει τις κινήσεις αυτές.

Η Ρώμη

Η Ρώμη μάλιστα μπορεί να μην χρειάζεται και ιδιαίτερη πειθώ για να βοηθήσει, καθώς ειδικά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Τζόρτζια Μελόνι γίνονται περισσότερες κινήσεις για να προστατευθούν τα «Made in Italy» προϊόντα. Σε αυτό, επιπλέον, η Μελόνι μπορεί να έχει συμμάχους και τις ΗΠΑ αλλά και τις Βρυξέλλες.

Ήδη, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία ετοιμάζεται να επιβάλλει περιορισμούς στη μεγαλύτερη μέτοχο της Pirelli, την κινεζική Sinochem, περιλαμβανομένων και ορίων για την τοποθέτηση προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις και άσκηση βέτο από ιταλούς μετόχους.

Οι στρατηγικές επενδύσεις από την Κίνα σε εταιρείες της Δύσης έχουν πλέον για το καλά στο μικροσκόπιο αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών στα πλαίσια της προσπάθειας για καταστολή κινήσεων ενίσχυσης επιρροής από το Πεκίνο.

Το Πεκίνο

Πληροφορίες της Wall Street Journal ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Μάρκο Τροντσέτι Προβέρα ζήτησε πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την κυβέρνηση της Ιταλίας να αναλάβει η Ρώμη δράση. Οι ίδιες πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών επείγουσα συνάντηση, κάνουν λόγο για προσπάθεια να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Pirelli η κινεζική εταιρεία χημικών Sinochem η οποία ελέγχεται απευθείας από το Πεκίνο. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα την πλήρη, σύνθετη δομή μετόχων της Pirelli μαζί με τις εταιρείες που ελέγχουν τις διάφορες οντότητες.

Παρεμβάσεις

Οι σχέσεις του Μάρκο Τροντσέτι Προβέρα ο οποίος διευθύνει την Pirelli για περισσότερα από 30 χρόνια και του κινεζικού ομίλου έχουν χαλάσει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής εφημερίδας. Ο Τροντσέτι Προβέρα φέρεται να προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση ότι η κινεζική εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στη διοίκηση της Pirelli με τρόπους που απαγορεύονται από συμφωνία που επιτεύχθηκε όταν οι κινέζοι απέκτησαν το 37%, λένε πληροφορίες της WSJ.

«Χρυσή εξουσία»

Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να απάντησε ότι θα αποφασίσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες εάν θα ασκήσει τη λεγόμενη «χρυσή εξουσία» που προβλέπει ειδική νομοθεσία, η οποία της επιτρέπει να εμποδίζει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε εταιρείες που θεωρούνται στρατηγικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή